Жири за награду Медијакулт Завода за културу Војводине је данас, 31. октобра 2018. године, донео једногласну одлуку о добитнику награде „Медијакулт“ којом Завод за културу Војводине афирмише и подржава креативно ТВ стваралаштво у области културе и унапређује интеркултуралне комуникације у Војводини.

Овогодишња добитница награде „Медијакулт“ је Анико Рожа, за ТВ емисију „Рузмарин“ у продукцији РТВ Војводине.

Жири је радио у саставу: Мирослав Стајић, председник; Мирослав Кевежди, члан и Синиша Бокан, члан.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА:

Филмска биографија „Рузмарин“, коју нам доноси ауторка Анико Рожа, портретише новосадску књижевницу родом из Вршца Рожу Јодал (1939), песникињу, романсијера, драмског и писца за децу која је прво своје дело објавила под псеудонимом  Розмаринг (Рузмарин). Шетњом кроз породични албум сећања–мајка Роже Јодал била је такође позната списатељица Ержебет Берчек а и њен млађи син је такође књижевник–упознајемо се са њеним размишљањима о младости и старости, културним миљеима који су се мењали током времена, као и обликујућим вредностима.

„Рузмарин” ненаметљиво подсећа на чињеницу да нас, да парафразирамо Сомерсета Мома, као људе формирају и завичај, у којем смо рођени, и прозори у које смо гледали чинећи прве кораке, речи које смо упијали, властита и друге културе с којима смо одрастали, пријатељи с којима смо стасавали, све до песама које смо прочитали. Остварење Анико Рожа  сведено, без великих, разбарушених артистичких потеза, али ауторски вешто мишљено, описује Војводину као простор узајамног стварања.

Награда „Медијакулт“ ће бити додељена у уторак, 20. новембра 2018. године у 12 часова у просторијама Завода за културу Војводине, Војводе Путника 2, Нови Сад.