2K+ Eden_Loriot_Tantanozi

U organizaciji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanskiˮ u četvrtak, 3. oktobra u 20 časova, u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanskiˮ (Vojvode Putnika 2), biće održan koncert 2K+ Eden_Loriot_Tantanozi (Antifestival 2K+).

Ulaz je slobodan.

1. Set

Trio Eden_Loriot_Tantanozi

2. Set

Eden_Loriot_Tantanozi feat. Ilia Belorukov

Philipp Eden / prepariran klavir

Frantz Loriot / viola

Marina Tantanozi / flaute

Ilia Belorukov / saksofon

Trio se prvi put okupio 2021. u Cirihu. Ubrzo su stvorili svoje igralište tokom redovnih proba u Rote Fabriku, igralište koje se bazira na poverenju, otvorenosti, radoznalosti i sveopštoj lakoći. Kroz stalnu praksu improvizacije, oni istražuju intenzitet zvuka kao gesta u isključivo akustičnom kontekstu; GEST ZASNOVAN NA SVESTI O PROSTORU, TIŠINI I FIZIKALNOSTI ZVUKA. Trio dozvoljavaja muzici da ostane otvorena, prelivajući i zamagljujući sopstvene linije u bogatoj neprozirnosti, krećući se i razvijajući konstantno, a neočekivano.

Trio je imao turneje u Švajcarskoj i Portugaliji, a sada je na Balkanu. Takođe, trenutno rade na izdavanju svog debi albuma.

Francusko-japanski violist Frantz Loriot nastupa solo i aktivan je u brojnim međunarodnim ansamblima, uglavnom zasnovanim na improvizovanoj muzičkoj praksi. Često doprinosi interdisciplinarnim projektima vezanim za ples, pozorište, sliku i poeziju i razmišlja o odnosu sopstvene prakse i filozofskih i političkih teorija. Nedavno je pokrenuo Recordedness, online tekstualni projekat usredsređen na prirodu snimaka u muzici.

Loriot redovno nastupa širom sveta (Evropa, SAD, Južna Amerika, Japan i Bliski istok) i gostuje u različitim ansamblima kao što su EMIR, trio LDP, ansambl iz Tel Aviva Musica Nova, Bambi Pang Pang, itd.

Inicirao je i vodio dva velika ansambla, European Notebook Large Ensemble i NIC Orchestra Sistematic Distortion Orchestra. Dok je živeo u Njujorku, kreirao je i bio kustos (kasnije zajedno sa Paskalom Niggenkemperom) muzičku seriju Ze Couch u Bruklinu, i ko-kurirao seriju Avant-Post sa Toninom Mianom u Harlemu. Obe serije su uglavnom bile posvećene avangardnoj/novoj muzici. U Cirihu je jednu sezonu kurirao VIM-Hearings. Danas je jedan od kustosa Zvei Tage Zeit, muzičkog festivala u Cirihu (CH) posvećenog različitim praksama improvizovane muzike.

Loriot se pojavljuje na preko 50 izdanja objavljenih u međunarodnim izdavačkim kućama kao što su Peira, FMR, Sickcore, Impressus, Prom Night, Edible Onion, Komma Null, Klein, Neither/Nor, OutNov, Shhpuma, Intonema, Clean Feed, Creative Sources, Veto Exchange, Wide Ear, Thin Wrist.

Studirao je muziku u Parizu sa nekoliko profesora (Mari Iasuda-Raclot, braća Pons, Nicolas Dupin, Ivri Gitlis, Iukari Tate & Pascal Robault), a do improvizacije su ga doveli Regis Hubi, Joelle Leandre, Barre Phillips i David S. Ware. U zvučnu masažu ga je inicirao Thierri Madio.

Nakon što je živeo u Parizu i Njujorku, Frantz Loriot sada živi u Cirihu (Švajcarska).

Philipp Eden je muzičar, improvizator i muzički kustos sa sedištem u Bazelu, Švajcarska. Njegov rad, bilo da je vezan za sviranje ili kustoski, motivisan je namerom da stvori sinergijsku razmenu između pojedinaca i zajednica.

Centralni aspekt njegove umetničke prakse je improvizacija; kao stav prema životu uopšte i muzici posebno — negovanje svesnosti, spontanosti i otvorenosti i krčenje puta za međusobno povezivanje. U radu sa zvukom, njegovi glavni alati za izražavanje su: (preparirani) klavir, analogni sintisajzeri, uređaji za snimanje, svakodnevni predmeti i bubnjevi. Njegov rad se oblikuje sposobnošću da se udubi u ljude, u osećaj datog prostora i praksu slušanja. Ova praksa se proteže i na njegovu fascinaciju fenomenima sirovog zvuka koji se čuju u prirodnom i urbanom okruženju. Iako njegova muzika crpi inspiraciju iz različitih izvora, najviše ga zanimaju spoljne ivice, gde se žanrovske razgraničenja potpuno raspadaju.

Tokom godina sarađivao je sa umetnicima kao što su: Andria Nicodemou, Bernd Konrad, Christian Veber, Dave Gisler, David Meier, Dominique Girod, Florian Egli, Evelinn Trouble, Jonas Ruther, Klara Germanier, Lotus-Edde Khouri, Marina Tantanozi, Miao Zhao, Pol Amereler, Rafael Valser, Silvan Šmid, Stefan Šeneg, Tapiva Svosve, Tobijas Majer, Ticija Cimerman, Tobias Pfister, Vinsent Glancman, Vojko Huter, Xaver Rüegg.

Marina Tantanozi (GR/CH) je grčka flautistkinja iz Bazela, s biografijom u improvizaciji i umetnosti zvuka. Ona istražuje proizvodnju muzike u različitim varijantama zasnovanim na improvizovanim muzičkim praksama, razmišljajući o pojmovima komunikacije, temporalnosti i aktivnog slušanja. Redovno svira solističke koncerte, kao i sa Eden/Loriot/Tantanozi trijom, tangent+mek (sa Anouck Genthon & Anna-Kaisa Meklin), APLOMB (+ Andria Nicodemou), duom sa Silvanom Schmidom, Insub Meta Orchestra i Bottom Orchestra Kaspara fon Grunigen a.o.

Marina roni po širokom spektru muzičkih uticaja da bi komponovala svoj svet zvuka gde proširuje tehnike i izraze flauta, kombinujući glas, mikrotonalne teksture i elektronsku obradu. Redovno se bavi istraživanjem i radi sa umetnicima iz oblasti kao što su ples, pozorište i vizuelne umetnosti. Godine 2019. kreirala je zvučnu instalaciju „Treći prostor“, za Unfrozen Education ili Hov to Relearn u Retimnu (GR/CH).

Zajedno sa Dimosom Vrizasom kurira No Ordinari Festival za eksperimentalne zvuke u Solunu od 2023. godine, kao i seriju koncerata Murmur (Vurm.club Bazel, 2024- ) zajedno sa Filipom Edenom. Bila je ko-kustos improvizovane muzičke serije KlangBang u Bazelu, od 2015. do 2019. godine, i suosnivač je organizacije AdhocArts u Atini (2021).

Marina je magistrirala improvizaciju na Musik Akademie Basel, magistrirala izvođenje flaute na Konzervatorijumu u Mastrihtu i diplomirala muzikologiju na UOM (Univerzitet Makedonija u Solunu).

www.franzloriot.com

www.marinatantanozi.com

www.philippeden.net

Ilia Belorukov je muzičar iz Sankt Peterburga, Rusija, a sada živi u Novom Sadu. Njegovi performansi odvijaju se u improvizovanoj, noise i elektroakustičnoj muzici. Ilia praktikuje eksperimentalni pristup ekstrakciji zvuka koristeći saksofon, modularne sintisajzere i druge instrumente. Njegovi radovi su objavljeni za izdavače kao što su Clean Feed, SOFA, Moving Furniture, Astral Spirits, Notice Recordings, Raw Tonk, Mikroton i mnoge druge. Osnovao je etiketu Intonema i bio jedan od kustosa etikete Spina!Rec. Organizovao je događaje u Sankt Peterburgu i u drugim mestima u Rusiji, a bio je i ko-kustos festivala Teni Zvuka i Spina!Fest. Nedavne aktivnosti uključuju pisanje recenzija i članaka za sajt Jazzist i kao “muzički crv” na Telegram kanalu, kao i miks i mastering inženjer za sopstvene projekte i druge muzičare i izdavačke kuće.

http://belorukov.blogspot.com