Завод за културу Војводине кроз свој перманентни антифестивал савремене музике 2К+ представља новосадској публици Мохамада Резу Мортазавија, једног од најбољих и најиновативнијих перкусиониста на планети. Мортазави нетрадиционално свира два традиционална персијска ударачка инструмента: даф и томбак.

Концерт носи поднаслов: „Полифонија соло перкусионисте“, наступ ће бити одржан у суботу 24. новембра у 21 час у Студију М. Улаз је слободан.

Дан раније Мортазави ће одржати концерте у београдском клубу Драгстор и у Студију 6 Радио Београда.

Мортазави је пореклом из Ирана, а настањен већ 20 година у Берлину. Већ са 9 година освојио је први пут прво место на такмичењу (у слободном преводу Томбакијада) које сваке године окупља најбоље иранске перкусионисте – свираче томбака. Још шест пута освојио је исту награду. Већ у двадесетој години о њему кружи легенда да је најбољи бубњар томбака на свету.

Развио је преко 30 нових ударачких техника, посебно у домену прстију, и тиме револуционисао традиционалан приступ свирању и компоновању за ударачке инструменте. Соло наступ Мохаммада Резе Мортазавија далеко превазилази очекивања од једног соло перкусионистичког концерта. Звук који продуцира својим иновативним техникама има оркестралне пропорције, симултано се чују полиритмични битови, софистициране мелодије и полифоне композиције. У том оркестру удараљки, који је сачињен од Мортазавијевих прстију, ноктију, делова шаке и свих површина инструмената Мортазави се озбиљно поиграва са историјом музике, комбинујући древно и савремено, композицију с импровизацијом, миксајући жанрове по вољи својих техника, осећаја, музичке воље.

Фотографија: Ацци Баба