Потписан протокол о сарадњи са Српским културно уметничким друштвом „Африка“ из Јоханесбурга

Председник Српског културно уметничког друшта „Африка“ Драган Давидовић упутио је писмо Заводу за културу Војводине у којем је директорку Смиљану Влајић обавестио да је Управни одбор Српског културно уметничког друшта „Африка“ на седници одржаној 7. августа „једногласно и са великим задовољством прихватио предлог да се потпише Протокол о сарадњи са Заводом за културу Војводине“.

Господин Давидовић даље наводи да је Управни одбор Српског културно уметничког друшта „Африка“, као гест посебног уважавања примио то што је управо њихово аматерско друштво које чува српску традицију и културу на афричком континенту идентификовано као стратешки партнер у читавој Африци, „еминентној институцији као што је Завод за културу Војводине“. Такође, захвалио се и на репрезентативној монографији о културном наслеђу Војводине (издање Завода за културу Војводине) коју је, као поклон Завода за културу Војводине, примио од Саше Марта, заменика амбасадора и конзула Републике Србије у Јужноафричкој републици.

Протокол о сарадњи Завода за културу Војводине и Српског културно уметничког друшта „Африка“ је основа за „заједничку реализацију програма и пројеката очувања и неговања српске културе, промоције заштите и неговања српске културне баштине, српског стваралаштва и других култуирних, уметничких, издавачких, манифестационих пројеката, као и међусобну подршку и сарадњу у промотивним активностима“.

Протокол о сарадњи је први резултат недавне посете заменика амбасадора и конзула Републике Србије у Јужноафричкој републици, господина Саше Марта, Заводу за културу Војводине приликом које је разговарао о сарадњи са директорком Завода Смиљаном Влајић, као и сусрета са Мирославом Штаткићем, покрајинским секретаром за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине 24. јула ове године.

Једна од првих прилика за сарадњу је и учешће Завода за културу Војводине на предстојећем фолклорном фестивалу у Јоханесбургу 23. септембра ове године.

Господин Саша Март, заменик амбасадора и конзул Републике Србије у Јужноафричкој републици уручује монографију „Културно благо Војводине“ Драгану Давидовићу, председнику Српског културно уметничког друштва „Африка“