Серијал концерата камерне музике у Заводу за културу Војводине

Седми и осми концерт из серијала који ће се до краја године одржавати у галерији Завода за културу Војводине, а у ком ће наступити више од 20 ансамбала. Ансамбли су изабрани по Јавном позиву који је Завод расписао у септембру ове године, а услов за учешће био је репертоар на ком се налазе композиције домаћих аутора и оне написане у 21. веку.

Уторак, 28. новембар 2017.

20:00

Трио „Down the Rabbit Hole

„Ana Filipa Botelho“ – кларинет

„Kaja Farszky“ – удараљке

„Hanna Kölbel“  – виолончело

  

Трио Down the Rabbit Holeје основан 2017. године у Белгији у склопу програма за савремену музику Високе Уметничке школе у Генту (School of Arts Ghent). Чине га кларинетисткиња Ana Filipa Botelho“ (Португал), перкусионисткиња Kaja Farszky“ (Хрватска) и виолончелисткиња Hanna Kölbel“  (Немачка). Заједничка жеља за стварањем и музицирањем спојила их је из три различита кутка Еуропе. Трио је посвећен савременој уметности и новитетима на модерној музичкој сцени, посебно онима који захтевају другачији приступ и презентацију. Репертоар који изводие захтева владање тзв. проширених техника самих инструмената, такође и употребу гласа, тела, додира, сценографије, као и употребу ванмузичких детаља.

Четвртак, 30. новембар 2017.

20:00

Камерни дуо „UNICO“

Маријана Јосиповић Мирковић – флаута

Драган Мирковић – хармоника

Камерни дуо „UNICO“ чине Маријана Јосиповић Мирковић (флаута) и Драган Мирковић (хармоника). Дуо је основан 1998. године, када су чланови дуа били ученици средње музичке школе, жељни нових искустава и сарадње са другим инструментима. На избор имена дуа је утицала необична комбинација инструмената, једног традиционалног и једног савременог, врло ретка у музичким круговима у време оснивања дуа, али и у данашње време.

Ова комбинација инструмената омогућава широк избор репертоара, од барокне музике, преко класичних композиција до савремене музике, али и популарних жанрова. Разноврсност репертоара и свестраност омогућавају учешће у различитим културним дешавањима.

Дуо је освојио бројне награде на домаћим и међународним такмичењима од којих треба споменути Награду за најбоље извођење савременог музичког дела додељену од стране Круга пријатеља Међународног такмичења у Клингенталу (Немачка, 2000. год.) и прву награду на Међународним сусретима хармоникаша у Пули (Хрватска, 2005. год.).

Дуо је одржао велики број наступа и целовечерњих концерата у земљи и иностранству. Концерт камерног дуа UNICO, одржан 2005. године у оквиру циклуса Подијум младих у организацији Музичке омладине Новог Сада, снимљен је за потребе Радиа Нови Сад.