Директор Завода за културу Војводине мр Смиљана Влајић присуствовала је у петак, 6. јула 37. Међународном симпозијуму скулптура у теракоти „Terra“ у Кикинди.

Симпозијум је отворила покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, која је том приликом рекла да је „симпозијум, који се већ више од три деценије одржава у Галерији „Terra“ у Кикинди јединствен културни догађај ове врсте, не само у нашој земљи, него и у свету, при чему постаје све важнији пример добре праксе“.

По њеним речима, посебно је важно што је у континуитету од 1982. године успео да сачува свој примарни правац рада, као доминантан уз многе изазове и стремљења, а да се истовремено изграђивао и унапређивао.

Честитајући на том континуитету, она је нагласила да су се на овај начин уметници овде повезали, афирмисали, усмерени ка скулптури формирали су глобалну мрежу сарадника и успоставили размену уметничких садржаја са многим значајним локалним и интернационалним организацијама и појединцима.

„Скулптуре, које овде настају потвђују да су у уметности битни утицаји друштвено-политичког и културног контекста, локалних сензибилитета, природног окружења, историјске улоге места, традиције, религије, друштвених уређења и начина живота“ истакла је секретар Милошевић и додала да управо то „Теrru“ чини активним делом интернационалне уметничке сцене, на којој се истовремено одвијају разноврсне уметничке праксе.

Међународни симпозијум скулптуре у теракоти „Terra“ основан је 1982. и од тада се одржава сваке године од 1. до 31. јула у Kикинди, у простору некадашње фабрике црепа – објекту индустријске архитектуре изграђеном 1895. године. На њему сваке године учествује од пет до осам уметника из Србије и иностранства.

До сада је на симпозијуму „Terra“ учествовало више од 200 вајара из скоро целог света, а у фундусу симпозијума налази се више од хиљаду скулптура насталих током више од три деценије постојања. Одређен број скулптура изложен је у простору око бивше фабрике црепа у којој се одржава симпозијум, у парковима ИГМ “Тоза Марковић”, у згради СО Kикинда и на градском тргу. Један део ових вајарских остварења уврштен је у сталну поставку Народног музеја у Kикинди, а видела их је и публика у Београду, бројним градовима Србије и изван наших граница.

Током јучерашње посете Галерији „Terra“, секретар Драгана Милошевић посетила је и Музеј скулптура „Terra“, који је званично отворен крајем прошле године и Атеље „Terra“, где се одржава симпозијум.

У име града Кикинде, учеснике симпозијума и госте поздравила је председница Скупштине града Станислава Хрњак.