Реализација пројекта обухвата разговор руководиоца са бираним гостима који би првенствено у галерији Културног центра Војводине „Милош Црњански“, али и по потреби на другим локацијама, говорили о свом раду, изазовима и свему ономе што чини процес настајања уметничког или научног дела, те тиме заправо покушали на неки начин да демистификују све фазекроз које ствараоци пролазе да би се дело нашло пред публиком и дошло до јавности. У разговору се, у складу са области о којој је реч, откривају и сви елементи који прате културни и социјални аспект данашњице.

Такође, у сарадњи са институцијама културе у земљи као и са институцијама културе наше дијаспоре, са којим Културни центар Војводине „Милош Црњански“ има потписане протоколе о сарадњи, предвиђа се и гостовање тј. представљање наших ствараоца као вид директне комуникације и ширења свести о саременим токовима стваралаштва код нас.

У оквиру овог програм, који је био активан током претходне две године, представљено је доста аутора а неки од њих су: Милан Брдар, Пеђа Ђаковић, Зоран Крајшник, Александар Тасић, Микица Јефтић и други.

Од суштинског значаја једа се реализацијом овог пројекта формира материјал који ће оставити забелешку у времену о нашим истакнутим ствараоцима, те се у том контексту предвиђа и могућност за формирање емисије која би се реализовала у сарадњи са РТВ у оквиру заједничког споразума о сарадњи.

Руководиоци пројекта:

Смиљана Влајић