Обележавање Дана Милоша Црњанског

Културни центар Војводине „Милош Црњански” обележава Дан Милоша Црњанског у уторак, 29. новембар у 13 часова, у просторијама наше институције.

На програму:

  • „Ноте Црњанског” – нумере на стихове Милоша Црњанског у извођењу Немање Нешића;

Део песама које ће бити изведене компоноване су у време Немањиних студија на Академији уметности у Новом Саду, а стицајем околности представљене су јавно тек 2017. године на концерту под називом „Нове сенке”, кантати за мали симфонијски оркестар и бенд, у Српском народном позоришту. Укупно 16 песама које је Немања компоновао на стихове Милоша Црњанског део су те кантате коју је аранжирао његов брат Светозар Нешић, такође композитор. Истоимени компакт диск снимљен је 2020. године у скромном тиражу, а у плану је да цео концертни програм буде изведен у идућој, 2023. години која је и јубиларна, сто тридесета од рођења Милоша Црњанског. У уторак, део песама биће представљен камерно, уз клавир који ће свирати Светозар Нешић, и гитару и вокал аутора музике Немање Нешића.

Песме које ће бити изведене:

  • „Прича”
  • „Мизера”
  • „Серената”
  • „Путник”
  • „Нове сенке”
  • „Очи”

Стихови: Милош Црњански; музика: Немања Нешић; гитара, вокал: Немања Нешић; клавир: Светозар Нешић.

  • Отварање изложбе „Апотеоза” (акварели посвећени Милошу Црњанском (1893-1977)), аутора Драгана Миличића. На отварању изложбе говориће директор Културног центра Војводине „Милош Црњански мр Ненад Шапоња и др Зоран Ђерић, књижевник.

О ИЗЛОЖБИ:

„Основна значења речи ‘апотеоза’ су: обожавање, проглашавање неке личности божанством; одавање нарочитих почасти некоме; величање, слављење; раскошна слика неке позоришне приредбе којом се велича нека личност или идеја; уздизање умрлог јунака или великог човека до божанства… Инспирација за ову изложбу је истоимена прича Милоша Црњанског, ‘Апотеоза’, која је објављена непосредно после Великог рата (1919). Прича Црњанског је, најпре, апотеоза Банату, потом банаћанској дивизији, па ‘великој селендри Кекенди, о којој нам је причао да је најлепша варош на свету’ и, пре свега, у славу шустера Проке Натуралова, генералштабног каплара славне армаде бечког ћесара, кога су стрељали 1916. године.

Пуна је горчине чаша вина којом Црњански наздравља свом погинулом другу, као и свим другим који су страдали у  Првом светском рату. Иронична је то здравица. Никако се не велича Рат, нити слави Смрт.

Иако се Рат завршио Победом, више наликује на Пораз. Такав је утисак преживелог, самог писца, али такав утисак одају и акварели Драгана Миличића. Силуете војника, у строју, призор стрељања, потом чаша из које прска крв а не вино; следе призори војника у болници, ван строја и ратишта, а ту је и коло, банаћанско.

Ови акварели су црно-бели, или сиви, са црвеном бојом, која подвлачи позадину Рата и очигледно асоцира на крв, на страдање Црњанскових земљака.

Иако илуструју причу Црњанског, ови акварели су више од тога, одавање поштовања великом писцу, али и упозорење на бесмисао и страхоте и жртве, које сваки рат носи…”

Зоран Ђерић

О АУТОРУ:

Драган Миличић рођен je 1979. у Врбасу. Oдрастао у Бачком Добром Пољу. Школова се у Новом Саду ,где и завршава Академију уметности 2003. године, у класи проф. Живка Ђака. Потом и магистрира на графичком одсеку 2006. године. Тренутно се бави ликовним и просветним радом у Новом Саду.

Самосталне изложбе:

  1. Врбас, Галерија културног центра Врбас „Поља”
  2. Суботица, Галерија отвореног универзитета Суботица „Поља”
  3. Бечеј, Галерија културног центра Бечеј „Поља”
  4. Темерин, Културни центар Темерин – Галерија
  5. Нови Сад, Галерија Песирац „Поља”
  6. Нови Сад , Галерија за младе – Мацут „Секвенца игре ”
  7. Нови Сад, Музеј Војводине (у оквиру Ноћи музеја ) „Игра”
  8. Нови Сад , Галерија културног центра „Фудбалска ливада”
  9. Бачка Паланка, Галерија културног центра „Унутра”
  10. Врбас, Галерија културног центра „Унутра”
  11. Нови Сад, СУЛУВ „Унутра”
  12. Нови Сад, Хол Академија уметности „Ми ти се кунемо”

 

Групне  изложбе:

  1. Херцег Нови, Галерија „Sue Ryder”
  2. Београд, Галерија студентског културног центра
  3. Нови Сад, Галерија културног центра
  4. Горњи Милановац, Културни центар, 7. Међународно биенале уметности минијатуре
  5. Никшић, Галерија Никола I, Прољећно међународно биенале умјетности минијатуре
  6. Нови Сад, Галерија СУЛУВ 2010. Ниш, Галерија Матице српске, Изложба младих

 

Награде: Трећа награда на „Niš Art Fundation”, 2010. цртеж (у оквиру групе „Арт клиника”); Захвалница Музеја Војводине за изложбу „Од Музеја Матице српске до Музеја Војводине”; трећа награда публике за изложбу Музеја Војводине „Римски шлемови” 2009. (у оквиру групе-просторни цртеж ); Сребрни – EX TEMPORE – 2019. године на ликовном догађају поводом додељене титуле Европска престоница културе граду Новом Саду за 2021. годину; ЗЛАТНИ КОЛАЖ – 4. бијенале колажа ДАРУМ 2018. Нови Сад; Хиландарска Споменица за 2019. годину, Света Гора Атонска.