Промоција Изабраних зенитистичких дела у Београду

У сарадњи са Библиотеком града Београда, Културни центар Војводине „Милош Црњански” представиће прво коло Изабраних зенитистичких дела у 8 томова у Београду, у Римској дворани, у четвртак, 27. априла, тачно у подне.

У програму ће учествовати:

  • Радован Влаховић, књижевник и директор Банатског културног центра;
  • Симон Грабовац, уредник издања;
  • др Милош Јоцић, уредник издања;
  • мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине и главни и одговорни уредник издавачке делатности наше институције;
  • Мирко Себић, уредник издавачке делатности наше институције.

О ИЗДАЊУ:

У суиздаваштву Банатског културног центра и Културног центра Војводине „Милош Црњански” објављена су Изабрана зенитистичка дела у 8 томова.

1. коло чине следеће књиге:

Љубомир Мицић: „АНТИЕВРОПА”;

Љубомир Мицић, Иван Гол, Бошко Токин: „МАНИФЕСТ ЗЕНИТИЗМА”

Бранко Ве Пољански: „77 УБИЦА”

Љубомир Мицић: „СПАС ДУШЕ”

Љубомир Мицић: „РИТМИ МОЈИХ СЛУТЊА”

Љубомир Мицић: „ИСТОЧНИ ГРЕХ”

Љубомир Мицић:„АЕРОПЛАН БЕЗ МОТОРА”

Маријан Микац: „ЕФЕНТ НА ДЕФЕКТУ”

Уређивачки одбор чинили су: Милош Јоцић, Симон Грабовац и Радован Влаховић, са сарадницима: Андреа Беата Бицок, Драгана Бошковић, Маша Вујиновић, Зоран Ђерић, Младен Ђуричић, Василије Милновић, Владимир Петровић, Милана Поучки, Снежана Савкић, Ненад Станојевић, Нина Стокић и Виктор Шкорић.

„Дела у овој едицији стварана су у складу са авангардом, зенитистичком поетиком која је, између осталог, заговарала нестандардне типографске интервенције и слободна играња језиком, стилом, изразом и граматиком. Уредници издања су се трудили да у што већој мери очувају изворни изглед текстова и њихов оригинални, често деструктивни језички израз, како би данашњи читаоци имали прилике да се што непосредније упознају са луцидном зенитистичком уметношћу. Међутим, због прилагођавања савременој штампи, нека дела имају делимично прилагођен гафичким прелом, а због прилагођавања савременом језичком стандарду над текстовима су вршене минималне граматичке интервенције.ˮ

Реч уредника