Промоција књижевног стваралаштва Предрага Марковића, у оквиру програма „Уметник у фокусуˮ

У Културном центру Војводине „Милош Црњанскиˮ, 27. априла, са почетком у 19 часова, у холу наше институције (Војводе Путника 2) биће промовисано књижевно стваралаштво Предрага Марковића, у оквиру програма „Уметник у фокусуˮ.

Између осталих дела о којима ће бити речи, акценат ћемо ставити на представљање најновијег романа „Земунска књига мртвихˮ, објављеног у издању „Соларисаˮ, уз незаобилазан осврт на претходни роман „Давид против Отужног Злодухаˮ, јер је првопоменута књига заправо је наличје (не наставак) „Давида против Отужног Злодухаˮ, будући да се радња формално одвија у истој ноћи и са истим јунацима, Давидом Албахаријем и Петром Кајганићем.

                         

Такође, посетиоци ће бити у прилици да чују коју реч и о књизи „Морали би доћи насмејани лавовиˮ из разлога што је објављена 1983. у Загребу, самим тим на тај начин ћемо симболично обележити јубиларну 40. годину од моје прве Марковићеве објављене прозне књиге.

О литерарном остварењу Предрага Марковића говориће књижевник Фрања Петриновић и проф. др Владислава Гордић Петковић, књижевна критичарка.

Модератор програма: Бранка Марковић.

О АУТОРУ:

Предраг Марковић рођен је 1955. у Чепуру код Параћина.

Објавио је књиге прича: „Морали би доћи насмејани лавовиˮ (Загреб, 1983) и „Отменост душеˮ (Београд, 1989); и романе: „Заводник ништавилаˮ (Нови Сад, 2017) и „Ковчег комедијантˮ (Нови Сад, 2018).

Приредио је антологију новијег српског песништва „Звучни створовиˮ (Београд, 1986) и промовисао „Београдски афористички кругˮ.

Превођен је на мађарски, украјински, словеначки, бугарски и енглески језик.

Уредио је преко хиљаду књига међу којима и скоро све књиге Давида Албахарија, делимично измишљеног јунака овог романа, у периоду од 1988. до 2013. године.

Живи у Београду као слободан читалац.