Треће предавање из циклуса програма – предавања „Креативност и мултикултуралност – Србија и Америкаˮ, др Владимира Пиштала

Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ организује 26. априла 2023. године, са почетком у 17 часова треће предавање из циклуса програма – предавања „Креативност и мултикултуралност – Србија и Америкаˮ, које ће одржати др Владимир Пиштало.

Циљ овог циклуса предавања нашег угледног писца је да се развијају креативни процеси, да се повежу и размотре културолошке разлике Америке и Србије. Културологија је суштински скуп научних сазнања о култури коју је створило човечанство, њена историја, суштина, закони постојања и развоја, она укључује скуп знања, веровања, моралних и правних концепата, свакодневних навика. Стварање култура често се посматра као значење и сврха развојног процеса људског друштва.

 У неким културама је гледати човека у очи израз поштовања, а у другим дрскости. Неки људи говоре боговима, други чекају да богови говоре њима. У неким породицама се људи много додирују, у некима никад. Односи према времену или ауторитету су веома различити од земље до земље. У овим предавањима ћемо се углавном, али не и искључиво, фокусирати на српска и америчка искуства. Размотрићемо културне разлике које се успостављају веома рано и стварају аксиоматске вредности или безвредности. Сви људи имају предрасуде само су их неки свесни, а неки нису.  Верујемо да је разговор на ову тему ослобађајући. Освешћење релативности културних норми је са једне стране застрашујући, а са друге стране отвара простор за кретивност. Сократовска запитаност над оним што знамо приближава нас самој суштини креативности.

Циклус је намењен, пре свега, креативним студентима, професионалцима у култури решеним да вредностима света додају своје сопствене вредности.

Добро дошли!