Четрдесет једна награда, или 52 признања филму о Сави Шумановићу на међународним фестивалима у свету

Арт–документарни филм „Светлост и сенке”, у продукцији Културног центра Војводине „Милош Црњански”, „Рамонда” продукцијске куће из Београда и Фондације „Fashion Company” из Београда, о великом српском сликару Сави Шумановићу, победио је на десет филмских фестивала у Азији и завредио још тридесет и једну награду у Европи и свету, у категорији документарног кратког филма. Наиме, освојио је тридесет светских фестивала, добио 2 специјална признања фестивала – honorable mention; 4 награде за најбољу продукцију; 3 награде за најбољу режију; 2 награде за најбољи дизајн звука; 1 финале, 1 полуфинале и 9 званичних селекција. 

Одлуком жирија, овај филм је проглашен за најбољи кратки документарни филм на „Indo French International Film Festivalu” (IFIFF) у Индији, а одмах потом су стигле дивне вести из те земље да је филм проглашен за најбољи краткометражни филм и на Интернационалном филмском фестивалу „Rohip”, такође у Индији. Потом, стигла је и вест да је филм проглашен најбољим и на „Tekka International Film Festival” у Сингапуру, у истој категорији. Следећа је уследила вест да је филм изгласан за најбољи и након званичне селекције на „Kollywood International Film Festival”, још једном међународном фестивалу у Азији. За њом и да смо постали добитници и пете награде и то на „Royal society of television and motion picture” фестивалу. Најзад, освојили смо и шести „Uruvati” интернационални филмски фестивал у Азији. А док смо били у уверењу да је са азијским фестивалима завршено и да прелазимо на европске, стигла нам је вест да смо ипак добили још две награде у Азији за сад већ чувени наш арт-документарац „Светлост и сенке – и уметнике убијају, зар не?”, о Сави Шумановићу, у режији проф. Драгана Драгољуба Елчића, од којих је једна припала режисеру.

Даље, како смо од маја месеца почели презентовати филм на европском простору, стигла нам је и прва вест да смо освојили „Monthly future of film awards” фестивал у Охриду, на којем је награђен такође и наш продуцент Горан Иконић. Потом смо освојили још два: „Indomalay” и „Dubai” филмски фестивал! Даље, филм је завредио још три вредне награде из Јужне Кореје, Египта и Катара. Осим тога, ушли смо у пет званичних селекција у Лондону, Крајови, Северној Африци,  Јужној Кореји и Ослу. Након селекција, стигла нам је информација да смо постали добитници још три награде, дакле и 25. награда стигла нам је из Јужне Кореје!

Даљим представљањем филма у свету, освојили смо и Белгију, потом и Кувајт, те смо започели и освајање Америке наградом „Atlanta Movie Awards”.

                

                                    

Сјајан почетак фестивалских премијера нашег филма на којима ће, у наредних годину дана, светска јавност имати прилику да се упозна са сликаром Савом Шумановићем, једним од највећих српских уметника, његовим раскошним талентом и трагичном судбином.

„Изузетно је задовољство сада примити вести о успесима филма ‘Светлост и сенке’ на самом почетку његовог фестивалског живота. Културни центар Војводине ‘Милош Црњански’ је, као и наш оснивач Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, одмах препознао да је важно сарађивати у настанку овог изузетног остварења које на најбољи могући начин приказује и сву магију сликарства једног од највећих војвођанских сликара, као и, нажалост, тако трагичну смрт какву је он доживео. Узевши у обзир величину лика и дела Саве Шумановића, као и ауторски тим који ради на овом пројекту, од почетка смо били уверени да ће филм имати изузетан фестивалски потенцијал и да ћемо њиме заједно направити светску промоцију животног дела нашег уметника и промоцију српске уметности у свету”, изјавио је Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”, истичући да је аутентична вредност овог филма и чињеница да је ауторски тим снимио, први пут, сва оригинална дела Саве Шумановића у Паризу, Загребу, Винковцима, Шиду, Панчеву и Новом Саду, а ради се о више од 400 најзначајнијих уметничких дела овог уметника која се налазе у галеријама Србије, Француске, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине. Управо то што су снимљена дела оригинална, ово филмско остварење чини јединствени материјал о уметничком стваралаштву Саве Шумановића, који до сада нико није снимио у овом облику.

Ово филмско остварење, рађено поетиком слике, звука и тишине, режирао је проф. Драган Драгољуб Елчић, декан Академије уметности у Београду, а у ауторском тиму су и композитор Драшко Јанковић, сниматељ Радослав Владић и монтажер Светолик Мића Зајц.

„Идеја нам је била да направимо ванвременску причу о плодотворном раду овог славног српског уметника поводом 80 година од његове смрти и 70 година рада Галерије ‘Сава Шумановић’ у Шиду. Филм су безрезервно подржали Министарство спољних послова и Амбасада Републике Србије у Паризу, који су нам обезбедили снимања у Паризу, затим Галерија ‘Сава Шумановић’ у Шиду, Хрватска академија знаности и умјетности и друге многобројне институције културе у Србији и региону. Значајну финансијску подршку дала је Фондација ‘Fashion Friends’ из Београда која активно учествује у реализацији пројекта, а посебно истичем и сарадњу са Културним центром Војводине ‘Милош Црњански’ из Новог Сада који је копродуцент овог филма и учествује у постпродукцији филма”, истакао је Горан Иконић из „Ramonda productionˮ.

Културни центар Војводине „Милош Црњански” је 25. фебруара ове године организовао представљање пројекта арт–документарног филма „Светлост и сенке” у Галерији Матице српске, у оквиру манифестације „Дани Шпире Матијевића”, управо пре почетка фестивалских премијера овог филма у свету.

Са презентације пројекта филма у Галерији Матице српске