2K+  јесен 2021.

У оквиру пројекта Програм 2К+ током јесени очекује нас богат репертоар савремене уметничке и електронске музике, на перманентном антифестивалу 2К+. Као и претходних седам година, програм ће чинити наступи домаћих и страних аутора, извођача, ансамбала и колектива у области савремене класике и електронике, а увек са репертоаром музике 21. века, на различитим локацијама у Новом Саду.

Јесен ће отворити аустријски колектив Вентил лејбл (Ventil label) савремених електроничара који ће наступити у ЦК13 11. септембра са почетком у 20 сати. Поред овог, договорени су наступи хармоникаша Бранка Џиновића који изводи нова дела српских композитора за соло хармонику, а затим са сличним пројектом и дуо Дарко Карлечик и Петар Поповић (удараљке и флаута), док на пољу електронске музике очекујемо Ендрју Паркера из Немачке, као и Лорена Бигоа из Француске, са својим ауторским програмима.

Централни догађај биће званична промоција 2К+ ансамбла 3. новембра 2021. на камерној сцени Српског народног позоришта. На програму ће се наћи композиције Бернхарда Ланга, еминентног аустријског композитора и Франческе Верунели, добитнице Сименсове награде за компоновање 2020. године. Ансамбл ће водити диригент Жан-Бернар Матер, док ће као солиста наступити Марко Џомба, новосадски саксофониста, који већ годинама живи и ради у Бечу. Чланови ансамбла биће многи новосадски инструменталисти, а као гости у ансамблу биће чланови ансамбла Студио 6: Ненад Марковић (труба), Милана Зарић (харфа) и Владимир Благојевић (хармоника).

Композиција Бернхарда Ланга Loops for Al Jourgensen део је његовог низа композиција Loops и писана је за алт саксофон и ансамбла (кларинет, труба, хорна, бубњеви, клавир, електроника, виолина, виолончело и контрабас) а завршена је 2014. године, док је дело 5 songs (Kafka’s syrens) Франческе Верунели настало 2016. године, а написано је за велики ансамбл (бас кларинет, саксофон, труба, хармоника, удараљке, мандолина, гитара, харпа, виолончело и контрабас). Обе композиције биће премијерно изведене у Србији.

ENG version