2K+ Eseji o mikrofoniji

U Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski” biće održan koncert u okviru antifestivala 2K+ Eseji o mikrofoniji u subotu, 11. marta, s početkom u 21 čas.

Ulaz je slobodan.

Igor Čubrilović / rezonator;
Igor Štanglicki / no input mixeta;
Ivan Čkonjević / električna gitara.

Eseji o mikrofoniji je projekat zvučnih diskusija o upotrebi mikrofonije kao izvora zvuka za stvaranje nove muzike. Mikrofonija ima svoje mesto u muzičkoj istoriji kao primer buke ili neartikulisanog izvora zvuka, tehničke greške, ali je i vešto korišćena kao ravnopravan i legitiman materijal za kompozicije.

Sva tri učesnika imaju iskustvo sa mikrofonijom, koje su stekli kroz samostalni rad, ali su shvatili da ujedinjeni sa drugim izvođačima, mikrofonija prestaje da bude samo zvuk, te postaje komunikacioni jezik. Svaka akcija učesnika i njihovog feedback-a, odnosno komentara, gde je kreiranjem zvučne diskusije i sama reč dobila višeslojno značenje. Tako, mikrofonija je manje zvuk, a više odgovor na našu potrebu kao ljudi da imamo vezu jedni sa drugima, da reagujemo jedni na druge.

Svaki od učesnika ima jedinstven pristup problemu, osvrt na situaciju, kao i lični audio komentar.

S ovim projektom su nastupali u okviru Improstora (Novi Sad, 2018), Ring Ring festivala (Beograd, 2019), kao i festivala Ispod bine (Split, 2019).

——————
Igor Čubrilović je improvizator, kompozitor i producent. Za solo radove koristi ime Tone Stinger. Svoja zvučna dela je izlagao i izvodio širom sveta. Od dolaska u Beograd 2013. godine, radio je na nekoliko projekata. Jedan je od inicijatora i osnivača kulturne i umetničke platforme Labud KUP. U duo sastavu Igorrogi Lav, uz Igora Štanglickog, napravio je Rite of Rite, 100. godišnjice prvog izvođenja Rite of Spring. Komponovao je i izvodio muziku za Live Soundtracks. Razvija koncept i muziku za Opelo za Gavrila
Principa. Član je beogradskog kolektiva improvE.
Kao producent radio je na projektima za Lenhart Tapes, Del Arno Bend, Halftones, Anja Đorđević.
Predvodi internacionalni serijal improvizacija pod nazivom Duet / Duel Series, u okviru kog je učestvovao u Beogradu sa Sofijom Jernberg, kao i sa Paed Conca. Jedan je od osnivača IMO orkestra u Ženevi, Švajcarska. Tokom boravka u Americi, Igor je bio član Ansambla Džonatana Kejna „Februar” i producent svih albuma tog projekta, kao i mnogih drugih koji su bili objavljivani u okviru izdavačke kuće Table of Elements. Komponovao je seriju Glečera. Bio je prva gitara o gitarskom orkestru Rajsa Četama. Vodi radionice improvizovane muzike, promoviše i stimuliše razvoj savremene muzike na osnovu lokalne kulture širom sveta.

Igor Štanglicki je multidisciplinarni umetnik koji stvara u oblastima ručnog dizajna, digitalne grafike i zvučne umetnosti. Uvek traži uzbudljive zvučne teksture, realizujući svoje zvučne pejzaže koristeći obrađene terenske snimke, zvuke ozvučenih objekata i raznih elektronskih instrumenata.

Ivan Čkonjević se bavi eksperimentalnom i improvizovanom muzikom. Jedan je od osnivača i organizatora serijala koncerata improvizovane muzike Improstor. Suosnivač je kulturno umetničke platforme Labud Kup.
U poslednje vreme je aktivan u triju Fischer/Milojković/Čkonjević, sa kojim realizuje projekat Almaška, kao i saradnje sa drugim improvizatorima. Takođe, svira u improv-elektro sastavu Bloom.