2K+ Feldman’s Rothko Chapel

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski organizuje u Novosadskoj Sinoagogi koncert u okviru antifestivala 2K+ u subotu, 10. 6. 2023, sa početkom u 20 časova.
Slobodan je ulaz.
Morton Feldman / Rothko Chapel
za mešoviti hor i intrumente
Novosadski kamerni hor
2K+ ansambl
Rafal Zalech / viola
Radoslava Vorgić Žuržovan / sopran
Dunja Crnjanski / čelesta
Ivan Burka / udaraljke
dirigent: Božidar Crnjanski
————-
Kapela Rotko je nekonfesionalna kapela u Hjustonu, koju su osnovali Džon i Dominik de Menil. Unutrašnjost kapele je spomenik modernoj umetnosti: na njenim zidovima je četrnaest slika umetnika Marka Rotka u različitim tamnim nijansama, koji je i sam uticao na njen dizajn i oblik – osmougaonik upisan u grčki krst. Kapela Rotko postala je prvi svetski ekumenski centar, sveto mesto otvoreno za sve religije iako ne pripada nijednoj. Centar za međunarodnu kulturnu, versku i filozofsku razmenu, za konferencije i performanse. Mesto meditacije i molitve za pojedince svih vera.
Morton Feldman je napisao Rothko Chapel 1971. godine za mešoviti hor i instrumente, za kapelu koja sadrži velika platna američkog umetnika Marka Rotka u crvenim, crnim i ljubičastim tonovima, koji variraju u zavisnosti od svetlosti i stvaraju atmosferu kontemplacije i spokoja.
„Totalni ritam slika po Rotkovom rasporedu stvorio je neprekinuti kontinuitet. Iako je bilo moguće da se kao na slikama ponovi boja i razmera, a da se i dalje zadrži dramatičan uticaj, osećao sam da je muzika zahtevala niz visoko kontrastnih sekcija koje se spajaju. Zamišljao sam nepokretnu povorku koja nije drugačija od onih sa frizova grčkih hramova.
U velikoj meri, na moj izbor instrumenata (u smislu upotrebljenih sila, ravnoteže i boje) uticali su kako prostor kapele, tako i slike. Rotkove slike idu tačno do ivice njegovog platna, a ja sam želeo isti efekat sa muzikom – da prožima celu osmougaonu sobu i da se ne čuje sa određene udaljenosti.“ (Feldman).
Novosadski kamerni hor je ansambl talentovanih pevača koje je okupio dirigent Božidar Crnjanski sa ciljem razvoja horske muzike u našoj kulturnoj sredini, kroz negovanje raznovrstnog repertoara sa visokim zahtevima izvođaštva. Ansambl je realizovao veliki broj celovečernjih koncerata, i kroz različite projekte sarađivao sa priznatim domaćim izvođačima i kompozitorima. Učestvovao je na najprestižnijim evropskim horskim festivalima i dobitnik je više specijalnih priznanja i prvih nagrada na međunarodnim festivalima Zlatna Vila, Prijedor, R. Srpska i Prvom Međunarodnom Horskom Festivalu, Herceg Novi, Crna Gora (2015). Osvojio je zlatno odličje na 11. Međunarodnom Festivalu Kamernih Horova u Miltenbergu, Nemačka (2016), te prvu nagradu i specijalnu nagradu za najboljeg dirigenta na 40. Međunarodnom majskom horskom takmičenju prof. Georgi Dimitrov, Varna Bugarska 2019. Pobednik je natpevavanja horova na 57. Mokranjčevim danima, Negotin 2022. godine.
Umetničke aktivnosti Rafala Zaleha su široko rasprostranjene između performansa, kompozicije i razvoja IoT uređaja za muzičare. Kao violista svirao je na festivalima nove muzike širom sveta, a kao solista nastupa sa orkestrima kao što su Vebern Simphoni Orchestra, Sinfonia Varsovia, Divertimento. Član je sastava The Black Page Orchestra, Duo kolektiva Nimikri i izvršni direktor Smart-Instruments Startup DigitAize, dok je u periodu od 2010. do 2021. intenzivno radio sa jednim od najpriznatijih ansambala za novu muziku – Klangforum iz Beča, sa kojim je odsvirao preko 100 koncerata. Zaleh je 2022. godine dobio prestižnu nagradu Erste Bank Komposition Preis za svoja životna umetnička dostignuća.
cover photo: Bryan Schutmaat