2K+ Šalter Ensemble

U organizaciji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, u okviru Antifestivala 2K+, u ponedeljak 27. maja u 20 časova, u Kulturnoj stanici Eđšeg (Antona Čehova 4), biće održan koncert  2K+ Šalter Ensemble.

Program:

Jonas Kocher & Gaudenz Badrutt // Interstices / Interferences
Elisabeth Harnik // šum lll
Tomaž Grom // My Wish Your Command

Šalter Ensemble:

Gaudenz Badrutt / elektronika
Estelle Beiner / violina
Ilia Belorukov / saksofon
Tomaž Grom / kontrabas, elektronika
Elisabeth Harnik / klavir
Josef Klammer / bubnjevi, elektronika
Jonas Kocher / harmonika
Samo Kutin / hurdy gurdy
Alfred Lang / truba
Irena Z. Tomažin / glas

Šalter Ansambl je interkulturalni elektroakustički ansambl koji je 2017. godine inicirao švajcarski umetnik Jonas Kocher u saradnji sa Zavodom Sploh iz Ljubljane i Izlog Festivalom iz Zagreba. Grupa od tada redovno koncertira na evropskim festivalima i događajima koji eksponiraju savremeni zvuk.

Trenutni sastav ansambla (od 2023.) čine izuzetni muzičari iz Švajcarske, Slovenije, Austrije (Štajerska) i Rusije (Ilia Belorukov, nastanjen u Novom Sadu). Impresivne biografije muzičara ukazuju na kompleksan a sofisticiran bekgraund ansambla u kome se prožimaju džez, folk i savremena improvizovana i elektronska muzika.

Šalter Ansambl svoje muzičke operacije izvodi na granici između slobodne improvizacije i kompozicije, a kolektivni procesi su centralni deo prakse ovog ansambla.

Ansambl je 2021. objavio prvi album Štiri dela, a 2024. drugi album pod nazivom Tri dela koji promovišu na tekućoj turneji.

U aktuelnom programu predstavljaju se nove kompozicije Jonasa Kochera & Gaudenza Badruta, Elisabeth Harnik i Tomaža Groma. Sve su pisane specijalno za Šalter ansambl za vreme umetničke rezidencije u Veneciji maja 2023.

Zajednički producenti Šalter Ansambla su Bruit Association (Biel/Bienne), Zavod Sploh (Ljubljana) i Styrian Association for New and Improvised Music (Graz).