2K+ solo: MATIJA RAIČEVIĆ

Juče je u  Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski” održan koncert u okviru Antifestivala 2K+.

Program:

Krzysztof Penderecki / Prelude

Heinz Holliger / Rechant*

Edison Denisov / Sonata
I Lento, poco rubato
II Allegro giusto

Luciano Berio / Lied

Luciano Berio / Sequenza IXa

Bruno Montovani / BUG*

*srpska premijera

Matija Raičević je novosadski klarinetista koji je u klasi profesora Pete Đure zavšio osnovnu i srednju muzičku školu „Isidor Bajić”, a potom diplomirao u klasi profesora Tadeja Keniga na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Ljubljani. Trenutno je student završne godine master studija izvođenja na Hochschule für Musik FHNW u Baselu u klasi profesora Françoisa Bende. Dobitnik je više od 30 nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima klarineta u zemlji i inostranstvu.

Pohađao je majstorske kurseve kod klarinetista i pedagoga kao što su Béla Kovács, François Benda, Harri Mäki, Olivier Patey, Wenzel Fuchs, Gabor Varga, Radovan Cavallin Žerjal. Nastupao je u orkestrima kojima su dirigovali Baldur Brönnimann (Švajcarska), Catherine Larsen-Meguier (Nemačka/UK), Igor Coretti Kuret (Italija), Steven Loy (SAD), Gerardo Estrada (Venecuela). Sa 18 godina bio je angažovan u Orkestru Slovenskog narodnog teatra i baleta u Ljubljani. Od 2017. član je ESYO – European Spirit of Youth Orchestra kao prvi klarinet.

Kao solista Raičević je nastupao sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije i Slovenskom filharmonijom. Održao je solističke koncerte u ciklusu 29. i 30. Mladi virtuosi. Nastupao je u Švajcarskoj, Nemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji.

Raičević često izvodi dela savremene muzike kompozitora kao što su Krzysztof Penderecki, Luciano Berio, Edgard Varèse, Steve Reich, Bruno Montovani. Nastupao je pod pokroviteljstvom Festivala Ljubljana (Slovenija), ArtLink Foundation (Srbija) i MusicArtProject (Srbija).