Добитници награда „Медијакултˮ за 2022. годину

Жири за награду „Медијакултˮ Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ је 28. новембра 2022. године, донео једногласну одлуку о добитницима награде „Медијакултˮ: за ТВ емисију из области културе која се тематски односи на културни простор Војводине, а којом се афирмише и подржава креативно ТВ стваралаштво у области културе; а по четврти пут и специјалну награду „Медијакултˮ за ТВ емисију из области српске културе реализовану у региону и дијаспори.

Овогодишњи добитник награде „Медијакултˮ је Милан Белегишанин, за ТВ емисију „Вилењакˮ у продукцији Општине Беочин / РТВ. 

Образложење

Документарни филм „Вилењакˮ још једном потврђује Белегишаниново умеће да изађе ван уобичајених оквира телевизијског портрета.

Уводећи нас у живот поете Јована Грчића Миленка, аутор са пуно мере прожима хоризонте поезије и прозе „фрушкогорског славујаˮ, како су звали овог даровитог књижевника, са визуелном лепотом Фрушке горе.

Добро уклопљени актери, те приљежно одабрани филмски елементи и ненаметљива монтажа, обликују „Вилењакаˮ у поетично и истовремено вишеслојно, упечатљиво остварење.

Документарно-играни филм „Вилењакˮ одликује и веома добро промишљен сценаристички концепт, у ком се преплићу поезија и историја кроз форму игране реконструкције.

Велики труд и креативни допринос свих чланова тима резултирали су вредним медијским остварењем које говори, не само о Јовану Грчићу Миленку, већ представља једно лирско сведочанство о вечној љубави.

 

Добитница специјалне награде „Медијакултˮ је ауторка Диана Ђурић из Будимпеште, за ТВ емисију „Бисери Епархије Будимске – Манастир Грабовацˮ у продукцији В-МЕДИА.

Образложење

„Манастир Грабовацˮ ауторке Дијане Ђурић представља документ којим се исписују странице историје, религије и уметности. Бележећи прошлост и садашњост сакралног објекта, упознаје нас са околностима које су одувек биле изазовне за овај духовни центар православља на простору Мађарске.

Вешто одабраним ауторским приступом, Диана Ђурић приповеда о једном од два српска манастира у Мађарској, Грабовцу, комбинујући форме класичног телевизијског прилога и документарног есеја. Резултат је одлична информативна емисија коју, пре свега, одликује обавештеност и релевантност.

Рад аутора и екипе сарадника на пројекту је високог професионалног нивоа.

 

На конкурс Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ је пристигло девет емисија у конкуренцији за главну награду, која се односи на домаћу продукцију и две за специјалну, где су у фокусу ТВ емисије из области српске културе, реализоване у региону и дијаспори.

Жири је радио у саставу: Јожеф Клем, председник; Синиша Бокан, члан и Мирослав Стајић, члан.

Додела награда „Медијакултˮ уприличена је у уторак, 6. децембра у 12 часова у Културном центру Војводине „Милош Црњанскиˮ, Војводе Путника 2, Нови Сад.