Промоција књижевног стваралаштва Драгана Јовановића Данилова, у оквиру програма „Уметник у фокусуˮ

У Културном центру Војводине „Милош Црњанскиˮ, 30. марта, са почетком у 18 часова, у холу наше институције (Војводе Путника 2) биће промовисано књижевно стваралаштво Драгана Јовановића Данилова, у оквиру програма „Уметник у фокусуˮ.

Између осталих дела о којима ће бити речи, акценат ћемо ставити на представљање најновијег романа о Сави Шумановићу „Јелен ноћиˮ, објављеног у издању „Вукотић медијаˮ.

Фото: Делфи књижаре

О литерарном остварењу Данилова говориће проф. др Владислава Гордић Петковић, књижевна критичарка.

Модератор програма: Бранка Марковић.

Насловна фотографије: „Пољаˮ.

О АУТОРУ:

Драган Јовановић Данилов рођен је 7. новембра 1960. године у Пожеги. Студирао је на Правном и Филозофском факултету у Београду на групи за историју уметности. Његова поезија изазвала је критичку рецепцију на италијанском, француском, енглеском, бугарском, румунском и словачком језику. Између осталих, заступљена је у антологијама „New European poetsˮ у издању „Graywolf Pressˮ, Saint Paul, Minnesotа, 2008. године и у антологији српске поезије „The horse has six legsˮ у преводу и избору Чарлса Симића, објављеној на енглеском језику, у издању „Graywolf Pressˮ, Minneapolis, 2010. Учествовао је на бројним међународним песничким фестивалима. Одржао је више самосталних књижевних вечери и читања поезије у Француској. Књиге песама преведене су му на енглески, француски, немачки, италијански, грчки, бугарски, словачки, румунски и македонски језик.

Роман „Иконостас на крају светаˮ објављен је на мађарском језику 2006. године.

Данилов је и ликовни критичар и есејиста. Аутор је монографије о сликару Василију Доловачком. Написао је преко две стотине текстова за каталоге ликовних изложби. Његове ауторске изложбе „Метафизика цртежа” и „Медитеранска озарења” одржане су у Модерној галерији у Ваљеву 1999. и у галерији Дома културе у Чачку 2002.
Отац је кћери Изабеле и Софије.

Објавио је збирке песама: „Еухаристијаˮ (1990), „Енигме ноћиˮ (1991), „ˮПентаграм срца(1992), „Кућа Бахове музикеˮ (1993), „Живи пергаментˮ (1994), „Европа под снегомˮ (1995), „Пантокр(е)аторˮ (1997), „Глава харфеˮ (с Дивном Вуксановић, 1998), „Алкохоли с југаˮ (1999), „Концерт за никогˮ (2001), „Хомерпредграђаˮ (2003), „Гнездо над поноромˮ (2005), „Мемоари пескаˮ (2008), „Моја тачна привиђењаˮ (2010), „Кад невине душе одлазеˮ (2011) и „Вино с вулканаˮ (2012) и др, као и романе: „Алманах пешчаних динаˮ (1996), „ˮИконостас на крају света (1998) „Отац ледених брдаˮ (2009) и „Таласи београдског мораˮ и књигу аутопоетичких есеја: „Срце океанаˮ (1999).

Учествовао је на бројним међународним песничким фестивалима. Одржао је више самосталних књижевних вечери и читања поезије у Француској.

Добитник је књижевних награда: „Бранкове наградеˮ, „Змајеве наградеˮ, награде „Васко Попаˮ, „Бранко Миљковићˮ, „Меша Селимовићˮ, Виталове награде „Златни сунцокретˮ, „Оскар Давичоˮ, награде Српске академије наука и уметности из фонда „Бранко Ћопићˮ, „Просветинеˮ, „Стеван Пешићˮ, „Ристо Ратковићˮ, „Јефимијин везˮ, „Песма над песмамаˮ, „Златни прстен деспота Стефана Лазаревићаˮ, награде „Димитрије Митриновићˮ, „Лаза Костићˮ, „Момо Капорˮ и „Дисове наградеˮ за целокупно песничко дело. Добитник је међународних књижевних награда „Pro creationˮ и „Велика базјашка повељаˮ. Збирке песама преведене су му на енглески, француски, немачки, италијански, грчки, бугарски, словачки, румунски и македонски језик. Роман „Иконостас на крају светаˮ објављен је на мађарском језику (2006) у преводу Јаноша Борбеља, а „Отац ледених брдаˮ на македонском језику 2013.

Данилов је и ликовни критичар и есејиста. Аутор је монографија о многим савременим српским сликарима. Живи у Пожеги и Београду.