Два концерта камерне музике ове седмице

Серијал концерата камерне музике за које је Културни центар Војводине „Милош Црњански“ расписао јавни позив у мају ове године, наставља се у четвртак, 3. октобра у Културном центру Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2, од 21 сат.
Наступиће састав „ДУО PERFETTO“, Весна Јансенс – виолина и Душан Стојановић – виолончело.

ПРОГРАМ:
Дејан Деспић: Дивертименто оп. 201
Светисклав Божић: Мала Јектенија (2019) – премијерно
Александар Вујић (1945 2017): ИГРЕ – Менует, Гавота, Српско коло
Александар Симић: Кадиш
Смиљана Влајић: Игра Волхова (2019) – премијерно

Ансамбл ДУО PERFETTO почео је са радом 2018. године са циљем да промовише композиције писане за два инструмента како страних тако и домаћих композитора. Своје прве концерте направио је у Кули, а затим у Градској кући у Новом Саду, 24. априла ове године. Чланови у оснивању су Весна Јансенс – виолина, (ред.проф.на катедри за камерну музику АУ Нови Сад), Душица Половина – виола (ред.проф. на АУ Нови Сад), Душан Стојановић- виолончело (вођа групе виолончела у симфонијском оркестру РТС-а). У овом пројекту би била изведена изабрана дела домаћих композитора за виолину и виолончело, нека од њих управо написана за овај састав. ДУО PERFETTO је остварио и трајни снимак за РТС познатих дела за виолину и виолончело Ј. Хајдна, Б. Годара и Д. Деспића.

Фотографије са концерта погледајте у галерији испод:

Део атмосфере погледајте у следећем видео прилогу:

Серијал концерата камерне музике се наставља већ у петак, 4. октобра, такође у Културном центру Војводине, од 20 сати. Наступиће састав „THE PIXEL ALPINIST“, Дуња Црњански – клавир и Александер Габрис – контрабас.

ПРОГРАМ:
Дамјан Јовичин: III (2019)
Софија Губајдулина: Соната за контрабас и клавир (1975)
Бохуслав Шефер: Слободна форма бр.3 (1987)
Пиотр Радко: Интродукција. Алегро Барбаро (1993)
Cage + Moran / Haubenstock – Ramati = Fontana Visions

Александер Габрис је вишеструко награђивани контрабасист и композитор. Наступа као солиста истовремено у ансамблима Klangforum Wien, Ensemble Modern, pre-art soloists, Collegium Novum Zürich, Ensemble Musikfabrik, Österreichisches Ensemble für Neue Musik, Ensemble Aventure, X-Quartett or MW2, Ensemble Phœnix Basel. Основао је Удружење контрабасиста у Пољској, води freagroup студио за полимедијалне и паратеатарске акције. Kао композитор, Габрис се фокусира на разноврсне камерне ансамбле, електронску музику, инструментални театар и импровизацију у мултимедијалном контексту. Експериментише са идејом прожимања уметности: укључује елементе глуме, плеса, филма, поезије, разне реквизите и елементе простора у својим композицијама.

Дуња Црњански (Нови Сад, 1991) је завршила мастер студије клавира у Новом Саду (2013) и специјалистичке студије камерне музике у Београду (2018). Од 2013. ради у музичкој школи „Исидор Бајић“ као клавирска сарадница и наставница клавира. Од 2011. чланица је организације „Пер.Арт“ која делује у области савремене извођачке уметности. У оквиру Пер.Артовог програма Уметност и инклузија који окупља уметнике са и без инвалидитета, учествује у различитим уметничким пројектима, радионицама, представама и перформансима. Од 2016. године као коауторка и извођачица са Фросином Димовском, развија пројекат „Одузимање времена“ – серијал перформанса, који су до сада изводиле у
Новом Саду (Србија), Техерану (Иран) и Макау (Kина). Бави се савременом, експерименталном музиком и активна је на локалној сцени као извођач и организаторка концерата. Суоснивачица је ансамбла „Рестрикције“, уметничког колектива Петар Драпшин и платформе за савремену уметност и културу „Практикабл“.

Улаз на концерте из серијала концерата камерне музике је слободан.

Фотографије са концерта погледајте у галерији испод:

Део атмосфере погледајте у следећем видео прилогу: