ENCYCLOPEDIA DOSITEANA

Пројекат „Encyclopedia Dositeana“ биће представљен у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ у четвртак, 26. децембра 2019. године. О овом пројекту говориће уредник Енциклопедије проф. др Никола Грдинић, и сараднице на пројекту: др Нада Савковић, др Жаклина Дувњак Радић и Сања Париповић Крчмар. Програм почиње у 12 часова, Војводе Путника 2.

Улаз је слободан.

Културни центар Војводине „Милош Црњански“ наставља са припремом персоналне енциклопедије посвећене Доситеју Обрадовићу. Енциклопедија је замишљена као дугорочни пројекат који се реализује мозаично објављивањем свески до коначног уобличења у књигу која је планирана да 2021. године буде објављена и као прва персонална енциклопедија у Србији.

До сада је објављено четири свеске које садрже одреднице према унапред постављеним тематским целинама. Последња свеска бр. 4 која је објављена, садржи: у уводном делу обрађени су појам просветитељства, те европско и српско просветитељство. У посебним одредницама, обрађени су Доситејева поезија, Басне и преписка. Од места у којима је боравио на својим многобројним путовањима издвојена као битна, у овој свесци обрађени су Чаково, Книнско поље код Книна, Смирна, и Београд. Од личности према којима је имао релевантну релацију – Јован Рајић, Георгије Магарашевић и „последњи доситејевац“ Константин Пеичић.

Са овом свеском обајвљено је око 400 страна енциклопедијског текста, што чини приближно половину предвиђеног обима, а већ се припрема и излазак свеске бр. 5.