KVARTET UDARALJKI I KLAVIRA – KONCERT

U organizaciji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”,  u sredu 20. decembra u 19.30 časova, u Muzičkoj školi  „Isidor Bajić”, biće održan koncert kvarteta udaraljki i klavira. Ulaz je slobodan.

Ivan Burka / udaraljke
Darko Karlečik / udaraljke
Nataša Srdić–Jahn / klavir
Marina Rajnović / klavir

Program:

Minas Borboudakis – Chorochronos I
Sounds of the Universe
Dance of the Pleides
Fazil Say – Variations
Thema
Variation I
Variation II
Variation III
Finale
Nebojša Jovan Živković – Vrste vode
————————————
Ivan Burka (1979), završio je redovne studije viole, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Dušice Polovine (2004). Na istom fakultetu završio je i redovne studije udaraljki u  klasi profesora Nebojše Jovana Živkovića i Srđana Palačkovića (2010). Doktorske akademske studije udaraljki završio je 2023. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pod mentorstvom dr um. Srđana Palačkovića. U Orkestru Opere  Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu proveo je period od 2004–2023, kao honorarni saradnik na udaraljkama (2004–2007), a potom kao stalno zaposleni solo timpanista.  Stalni je saradnik Vojvođanskog simfonijskog orkestra na poziciji solo timpaniste od 2007. Od 2023. zaposlen je  kao docent (predmet – udaraljke) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Rad u pedagogiji započinje 2008. godine kao nastavnik u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u okviru predmeta: udaraljke, kamerna muzika i čitanje s lista kao i priprema učenika za učestvovanje u radu simfonijskih orkestara u okviru školskih i vanškolskih aktivnosti.  U polju izvođaštva Ivan Burka aktivan je kao solista i kamerni muzičar. Konstantu izvođačke aktivnosti Ivana Burke predstavlja saradnja sa kompozitorom Silardom Mezeijem. Osim deset zvaničnih izdanja, kroz rad sa Mezeijem Burka ostvaruje i niz značajnih nastupa u zemlji i inostranstvu od kojih se izdvajaju: Budimpešta (BMC, 2018, 2019, 2023), Moskva (Dom 2019), Beč (Selest, 2023) i nastup sa Evelin Gleni i Silard Mezei Polar kvartetom u Novom Sadu 2022. godine.

Poslednjih godina (od 2017) uključujući i aktuelni trenutak, kao logičan nastavak  saradnje sa Silardom Mezeijem, Ivan Burka gradi autentični izvođački izraz u okviru muzičkih praksi koje definiše mešanje žanrova.

Posebno važnu tačku, u prekoračenju zadatih okvira, predstavlja rad u ansamblu Šaht Maht. Aktivnost ansambla odnosi se na kreiranje autorskog dela koje podrazumeva multimedijalni pristup i upotrebu elektronike. Konkretizacija pomenutih načela rezultirala je projektima Four in the Morning (2018), Neuspeh je mogućnost (2019),Klatno (2021/22) i Strujanje (2022/23)  koji su  predstavljeni u zemlji i inostranstvu (Novi Sad, Sombor, Salcburg).

Darko Karlečik је osnovne akademske studije završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku udaračkih instrumenata u klasi prof. Nebojše Jovana Živkovića i dr um. Srđana Palačkovića. Po završetku osnovnih studija upisuje Master studije u Beču na MUK univerzitetu (Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien) gde ih završava dve godine kasnije juna 2016. u klasi prof. Nebojše Jovana Živkovića. Pored toga je redovno imao nastavu i sa Anton Mittermayr-om, timpanistom Bečke Filharmonije i Bečke državne Opere. Nastupao je sa mnogim orkestrima iz Srbije i inostranstva među kojima su: scenski orkestar Bečke državne Opere (Staatsoper Wien), orkestar „Max Steiner“ iz Beča, Vojvođanski Simfonijski Orkestar (VSO), Zagrebačka Filharmonija, Beogradska Filharmonija, orkestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, orkestar Hrvatskog Nacionalnog Kazališta iz Osijeka, Zrenjaninska Filharmonija, Subotička
Filharmonija, New Cosmos orkestar iz Beča, Münzgraben Kirche orkestar iz Graca, hor i orkestar „Orfelin”, „Camerata Academica” iz Novog Sada, gudački orkestar „Dušan Skovran” iz Beograda, i sa mnogim drugima. Bio je stalni član udaračkog ansambla AU-AU sa kojim je izveo mnogobrojne premijere dela od kojih su neka bila napisana za ovaj ansambl, a nastupao je i sa ansamblom SUDAR iz Hrvatske. Stalni je član ansambla za novu muziku 2k+ iz Novog Sada. Iza sebe ima brojne nastupe u zemlji i inostranstvu (Austrija, Italija, Nemačka, Švajcarska, Kuvajt, Poljska, Mađarska, Hrvatska), solo ili sa orkestrima i ansamblima u salama poput Musikverein Wien, Konzerthaus Wien, Staatsoper Wien, ORF-Funkhaus Wien, Stadthalle Wien, Rathaus Wien (Austrija),
Bamberg Symphoniker Halle (Nemačka), Zadužbina Ilije M. Kolarca (Srbija), Filharmonica Banatul Timisoara Hall (Rumunija), Teatar „Abdul Hussain Abdul Rida” (Kuvajt) i mnogim drugim. Godine 2013. dobio je prestižnu nagradu od Yamaha Music Foundation of Europe (YMFE). Trenutno je zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao viši stručni saradnik na predmetu Udaraljke i као profesor udaraljki u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Nataša Srdić Jahn je rođena 1981.godine u Beogradu. Završila je osnovnu i srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u klasama prof. Lidije Gvozdanović i prof. Milene Apić. Započete studije u klasi prof. Doriana Leljaka a potom i prof. Rite Kinke na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu nastavlja i završava u klasi Frank-Immo Zichnera na Hochschule für Musik „Franz Liszt“ u Weimaru. Godine 2009. je uspešno, sa najvišom ocenom, završila i postdiplomske studije kamerne muzike u Weimaru, u klasama prof. Ulrich Beetza i Birgit Erichson (ABEEG Trio) i prof. Larisse Kondratjewe, a nakon toga i studije klavirske pedagogije, takođe sa najvišom ocenom i posebnim pohvalama u okviru iste institucije. U toku školovanja bila je polaznik majstorskih kurseva kod eminentnih profesora poput Arbo Valdme, Rite Kinke, Nevene Popović, Kristofera Hogvuda, Natalije Arzumanove, Avedisa Kojumdjiana i drugih.

Dobitnica je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pored mnogobrojnih solističkih i kamernih koncerata u regionu i u inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Subotica,Skoplje, Berlin, Weimar, Firenca, Beirut, Quito itd.), Nataša Srdić Jahn je nastupala i kao solista sa Cameratom Academicom Novi Sad, Simfonijskim orkestrom Akademije Umetnosti Novi Sad i Novosadskim kamernim orkestrom. Snimala je za RTV Novi Sad, a u Nemačkoj je sa Ensemble Marges, ansamblom za savremenu muziku, ostvarila i nekoliko CD izdanja. Od 2009. godine zaposlena je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu , kao samostalni stručni saradnik – korepetitor.

Marina Rajnović završila je osnovnu i srednju muzičku školu „Josif Marinković” u Zrenjaninu u klasi prof. Irene Bugarski i Edite Majorfi. Potom upisuje i 2009.godine završava Akademiju Umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jokut Mihailović i, tada asistenta, Mihajla Zurkovića. Od 2008. počinje da radi kao korepetitor u baletskoj školi „Dimitrije Parlić” u Zrenjaninu i aktivno svira i nastupa u klavirskom triju „Noster Modus”. Sa ovim sastavom je 2011. pohađala časove u Berlinu pod vođstvom „Artemis” kvarteta. Od 2010. radi kao nastavnik klavira i korepetitor u muzičkoj školi „Josif Marinković” u Zrenjaninu. Godine 2011. biva angažovana kao honorarni saradnik Srpskog narodnog pozorišta na mestu korpetitora i člana orkestra opere. Redovno nastupa kao klavirski saradnik i kao član različitih kamernih sastava. Kao član orkestra nastupala je sa Vojvodjanskim simfonijskim orkestrom, Zrenjaninskim simfonijskim orkestrom, Subotičkim simfonisjkim orkestrom, orkestrom Srpskog narodnog pozorišta i orkstrom „Camerata Academica”. Od 2020. zaposlena je kao stručni saradnik korepetitor na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, na duvačkoj katedri.