MINA KOVAČ MARKOVIĆ I DUŠAN MARKOVIĆ DELA SRPSKIH KOMPOZITORKI ZA GLAS I KLAVIR

U Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ (Vojvode Putnika 2), u utorak, 26. decembra u 19 časova, biće održan koncert  Mine Kovač Marković i Dušana Markovića – Dela srpskih kompozitorki za glas i klavir. Ulaz je slobodan.

Mina Kovač Marković – sopran
Dušan Marković – klavir

Repertoar:

Svetlana Savić (1971)

Lili Lalauna – Pesma za glas i klavir na stihove Ive Andrića (1990)
2. Avaj – Pesma za sopran i klavir na stihove Časlava Đorđevića, Srpski sonet (2020)
3. Noćne pesme – Ciklus pesama za ženski glas i klavir na stihove Jelene Marinkov, Sugarfree (2023)
ON/OFF
<heksagram 61>
LASICA
<posle filma>
pesmica o dragom bogu

Ljubica Marić (1909–2003)

Čarobnica – Melodijska recitacija za glas i klavir na stihove Vergilija (1964)

Isidora Žebeljan (1967–2020)

„Rukoveti“ – Pet pesama za glas i klavir na stihove narodne lirike iz Vojvodine – u adaptaciji Isidore Žebeljan, kao i na stihove anonimnih pesnika iz zbirke Srpska građanska poezija, 18. i s početka 19. veka (2000)

Uspavanka
Prvi međustav
Sadih ružu…
Drugi međustav
Svi šajkaši
Il´ je ljubov, il´ je šala?…
Treći međustav
Ej, dušo…
—————————————

Mina Kovač Marković (sopran) je koncertna i operska pevačica iz Beograda. Zajedno sa pijanistom Dušanom Markovićem i mecosopranom Natašom Rašić, osnivač je udruženja Barokni vitraž koje se od 2015. godine aktivno bavi izvođenjem i promocijom barokne muzike putem klasičnih koncerata i multimedijalnih predstava. Udruženje je dobitnik nagrade za projekat 2016. godine organizacije Operosa.
Završila je Bečki konzervatorijum (Konservatorium Wien), gde je već na početku studija 2011. ostvarila ulogu g-đice Zilberklang u Mocartovom „Impresariju“, a potom 2012. ulogu prve Karmelićanke u Pulankovim „Razgovorima Karmelićanki“. Dalje scensko-opersko iskustvo je stekla u Operskom studiju „Borislav Popović“. Nastupala je u mnogim predstavama na Velikoj sceni („Čarobna frula“, „Sestra Anđelika“, „Slepi miš“ i dr.) i na sceni „Raša Plaović“, a značajno je pomenuti Gala koncert 2017. sa orkestrom „Stanislav Binički“, kao i operu „Koštana“ 2019. (dirigent – Ana Zorana Brajović). U teatru „Madlenijanum“ je 2015. ostvarila ulogu Anđelike u operi „Orlando“ u saradnji sa Novom beogradskom operom pod vođstvom dirigenta Predraga Goste i uz vokalnog pedagoga Marijanu Mijanović.
Tokom 2016. i 2017. je nekoliko puta nastupala u Niškom narodnom pozorištu sa Niškim simfonijskim orkestrom, a predstave je dirigovala Milena Injac. Sa ansamblom Fakulteta umetnosti u Nišu je učestvovala na festivalu Via pontika (Via pontica) u Bugarskoj 2017.
Naklonost prema savremenoj muzici datira još od 2008. kada je kao solista nastupala sa profesorima i studentima FMU u kompoziciji Milice Paranosić, izvedene u Beogradu i na festivalu u Budimpešti. Učestvovala je u doktorskoj kompoziciji Milorada Marinkovića, tumačeći ulogu Bogorodice u „Božićnom kondaku“ na koncertima u Beogradu (2014) i Podgorici (2015). Deonica prvog soprana joj je bila dodeljena u još jednom doktorskom projektu slične tematike pod nazivom „Vizatijski san“, kompozitora Aleksandra Savića 2021. Tada je nastupila sa članovima ansambla „Gradilište“ sa kojim je ostvarila saradnju 2018. godine, izvodeći kompoziciju Gorana Kapetanovića, odnosno 2019. Sunđi Hong na Tribini kompozitora (dirigent: Ivan Marković). Na istom festivalu je nastupila i 2021. (kompozicije Jasne Veljanović i Fridriha Jekera) zajedno sa ansamblom Metamorfozis. Sa istim ansamblom je kao solista učestvovala na autorskoj večeri kompozitorke Branke Popović 2019. Nastupala je i na festivalima FESTUM i KOMA.
Od 2019. godine redovno koncertira sa pijanistkinjom Jelenom Minić u okviru ansambla Das Duo. Ansambl je do sada održao niz koncerata sa naročitim osvrtom na stvaralaštvo Gustava Malera. U toku svog profesionalnog usavršavanja pohađala je kurseve Kriste Ludvig, Angelike Kirhšlager, Olge Makarine, Teodora Korezija, Darine Takove, Klaudije Eder, Đorđa Nešića… Osvojila je mnoge prve nagrade na takmičenjima „Petar Konjović“, „Lazar Jovanović“ i drugim značajnim takmičenjima, kao i Huawei stipendiju 2014. u Beču. Kao član ansambla je sa organizacijom Opera Operetta Classical Vienna Series 2012. godine učestvovala na turneji u više gradova Japana.

Dušan Marković (1984) je pijanista i profesor klavira.
Tokom profesionalne karijere je održao više solističkih koncerata, a najviše se ističe njegova interpretacija Bahovih klavirskih koncerata (de-mol i E-dur) u periodu od 2015. do 2017, kao i izvođenje i snimanje „Goldberg varijacija“ 2019. Veliko umeće u interpretiranju baroknih i neobaroknih formi je pokazao na resitalima u SKC-u 2020, odn. u Kulturnom centru Beograda i Galeriji SANU 2021. godine, a potom u Galeriji Kolarca 2022.
Baroknom muzikom se aktivno bavi od 2002. nakon učestvovanja na koncertu „Bahu s divljenjem“ organizacije EPTA na Kolarcu. Osnivač je, solista i klavirski saradnik udruženja „Barokni vitraž“ od 2015. godine.
Značajno je napomenuti da je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS-a pod dirigetskom palicom Stanka Jovanovića nastupio u izvođenju kompozicije za klavir i orkestar Roberta Šumana „Introdukcija i alegro apasionato“ 2003. godine, koja je tada prvi put izvedena u Srbiji. U okviru ciklusa „Odabrani za odabrane“ prof. Vladimira Stojnića redovno je nastupao od 2001. do 2015. Pored solističkog koncertiranja se interesuje i za kamernu muziku, te je često nastupao i kao umetnički saradnik. Jedan od značjnijih koncerata se održao u KC Pančeva 2021. godine.
Muzičku školu „Kosta Manojlović“ je završio u klasi prof. Vesne Martinovski, a na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je diplomirao 2006. godine u klasi prof. Ninoslava Živkovića, nakon čega upisuje Interdisciplinarne doktorske studije na Univerzitetu umetnosti.
Dobitnik je mnogih nagrada na takmičenjima u Strezi, Parizu, Beogradu i Šapcu. Pisao je muzičke kritike za časopis „Balkanis“ (Slovenija), Radio Beograd 1 i 2 idr. Snimao je za RTS1 i 2 1999, 2003. i 2010.
Pedagoško iskustvo je sticao na kursevima Arba Valdme i kao gostujući profesor u organizaciji „Umastery” iz Singapura. Stalni je profesor klavira u mš „Živorad Grbić“ u Valjevu.