Otvaranje izložbe Foto Starter 2019 – Akademija za umjetnost i kulturu Osijek

U okviru saradnje Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” i Akademije umetnosti u Novom Sadu, u galeriji Kulturnog centra Vojvodine, Vojvode Putnika 2, u utorak, 25. juna u 18 časova će biti otvorena izložba “FotoStarter 2019” – fotografske delatnosti novih naraštaja Osječke scene koji su završili studije Fotografije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Hrvatska.  

Foto Starter je naziv, izložbena platforma i concept kojem je cilj poticanje umjetničke fotografske djelatnosti novih naraštaja Osječke scene. Danas generacija mladih umjetnica i umjetnika sa diplomom Umjetničke akademije u Osijeku fotografiju obogaćuje i proširuje upravo na onim mjestima gdje je najtanja a to je koncept, kontekst, struktura i pristup samom mediju.

Fotografija, kao jedan od najkompatibilnijih umjetničkih medija čiju informacijskokomunikacijsku površinu podjednako rabe umjetnici svih medijskih interesa, odavno se otela iz čvrste ruke fotografskih autoriteta bazičnog interesa za pukim dokumentiranjem i preslikavanjem svijeta oko sebe. Ako ne prije onda barem kod Marcel Duchampa i Man Raya mogli smo prepoznati varljivu provokativnost fotografskog medija. Slikati fotoaparatom, sintagma je uvedena sredinom sedamdesetih godina u foto klasi Bernd Bechera (Bernd i HillaBecher) na Kunst akademie u Düsseldorfu. Tad prvi put u svijetu uvedena foto klasa na jednoj umjetničkoj (likovnoj) akademiji našla se na ničijoj zemlji dobro ograđenih, samouređenih vrtova fotografskog i likovno umjetničkog tabora. Naravno da smo tad već ćuli za Dianu Arbus, Cindy Sherman ili Andy Warholaali to su bili više egzotični primjerci svjetske umjetničke scene sa ogromnim utjecajem na pojedince i grupe, a sa gotovo nikakvim na sustave umjetničke na obrazbe. Slikati fotoaparatom, osim čitavog niza značajnih umjetnika (Andreas GurskyCandida HöferAxel Hütte, Simone Nieweg, Thomas RuffThomas Struth) iznjedrio je stav, a nestilkoji bi se nakon određenog broja ponavljanja sam u sebe urušio. Kao što slikarstvo nije ukinuto fotografijom tako ni prvotno uočena moć i svrha fotografije nije u sposobnosti realističnog prijenosa.

Foto Starter 2019 u Novom Sadu pokazuje aktualnu generaciju koja želi pokazati svoj pogled na umjetnost u mediju fotografije.

Profesor Vladimir Frelih

Foto galerija:

Video sa otvaranja: