Отварање изложбе „ПОРТРЕТИ И ДОГАЂАЈИ” Живка Николића и „Новогодишњи песнички маратон – Црњанском у част”

У организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански”, поводом завршетка успешне године, у којој смо реализовали више од сто програмa, биће отворена ауторска изложба фотографија „ПОРТРЕТИ И ДОГАЂАЈИ” Живка Николића у уторак, 27. децембра. Свечано отварање изложбе је у 12 часова у галерији наше институцијe (Војводе Путника 2).

У програму учествују: Владимир Пиштало, Драгица Ужарева и аутор.

У наставку програма биће одржан и „Новогодишњи песнички маратон – Црњанском у част”, на којем ће учествовати: Селимир Радуловић, Ненад Шапоња, Зоран Ђерић, Живко Николић, Драгица Ужарева, Владимир Копицл, Ђезе Бордаш, Јоан Баба, Олена Планчак-Сакач, Зденка Валент Белић, Гордана Ђилас, Горан Ибрајтер, Перица Милутин, Ален Бешић, Благоје Баковић и Наташа Бундало Микић.

О ИЗЛОЖБИ:

Живко Николић је више деценија присутан на књижевној сцени. Објавио је преко двадесет збирки песама, објављивао је поезију у свим релевантним књижевним часописима у Србији и некадашњој Југославији, песме су му заступљене у најбитнијим антологијама савременог српског песништва и преведене на више страних језика. Паралелно с тим, већ три и по деценије се бави фотографијом, бележећи најчешће тренутке са књижевних скупова и промоција књига, као и са неких путовања. На фотографијама понајвише жели да забележи и трајно сачува неке посебне тренутке који дочаравају атмосферу догађаја на којима су настајале. Поред групних фотографија, са књижевних вечери,  Живко Николић има у свом видокругу понајвише портрете писаца, што се и на овој изложби да уочити. Изложба „ПОРТРЕТИ И ДОГАЂАЈИˮ је пета самостална изложба Живка Николића и на њој је нека врста ретроспективе, односно сажетак свега онога што је он фотографијама бележио на разним књижевним скуповима од 1985. године наовамо, до наших дана.

О АУТОРУ:

Живко Николић је рођен 13. 11. 1958. године у селу Копривница, код Зајечара. Од 1978. године живи у Београду, али веза са селом и даље постоји. Већ тридесет година ради у Библиотеци града Београда . Од 1982. године , када се појавила његова прва збирка песама „Приближавањеˮ , објавио је 22 збирке песама, од којих су двојезично објављене збирке песама „Певање, прах и надаˮ (2000. и 2014. године) на српском и француском језику  и најновија „Одбегле сликеˮ (2021), на српском и енглеском језику . Песме су му заступљене у свим битним антологијама српске поезије, као и у антологијама објављеним на шведском, француском, румунском  и шпанском језику. За збирку песама „Испод прахаˮ (1997) добио је 1998. године Награду „Ђура Јакшићˮ, за збирку песама „Извор на каменуˮ (2007) Награду „Раде Томићˮ, а добитник је и награда „Печат кнеза Лазараˮ и „Еуридикин венацˮ. Бави се фотографијом, приредио је пет самосталних изложби. Учесник је великог броја књижевних манифестација и промоција, организовао је и водио бројне књижевне вечери. Један је од осниивача „Београдске мануфактуре сноваˮ 1988. године и Књижевног друштва „Свети Саваˮ 1992. године.

  

 

ИЗ МЕДИЈА:

021.rs (27. 12. 2022. године)

РТВ Арт-ерија (27. 12. 52022. године)

РТВ Разгледнице (27. 12. 2022. године)