ОТВОРЕН FELLOWSHIP 2022 NOVI SAD

Данас је у Новом Саду свечено отворен први Fellowship у Србији, у организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански”, који ће током наредна три дана угостити девет еминентних издавача из света.

На свечаности у Матици српској гостима се обратио књижевник мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”, рекавши: „Fellowship Нови Сад се први пут организује у нашој земљи, тачније у овом делу Европе, дакле то није само Балкан, него цела Источна Европа. Наиме, то је у свету пример добре праксе где се кроз сусрете издавача и писаца из различитих земаља исти упознају у земљи која сусрет. И долази до резултата – размењују се искуства, говори се о књижевности, међусобно се упознајемо, сазнајемо штошта о различитим светским књижевностима, односно главна понуда јесте да издавачи у целом свету знају шта је добро да објаве, односно које су највеће вредности, тј. најзначајније књиге које би требало превести на њихов језик. Програм Фестивала је замишљен као след догађаја. Један је сусрет, такозвани match-making, издавача са издавачима, домаћих и страних; то ће се одржавати у Београду, а данас у Новом Саду имамо неких битних предавања, наиме издавачи из целог света ове године ће се упознати са савременом српском прозом, савременом дечјом књижевношћу која се ствара на нашем језику, а такође и са тржиштем књига у Србији. Те информације су веома занимљиве и битне јер је то оно на основу чега ће се гости определити како ће ући у размену, које ауторе ће одабрати и како ће њихове наслове представити.”

Потом се присутнима обратио књижевник др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, истакавши да су циљеви Матице српске увек били јасни, тачније да су се остваривали и у контексту европске заједнице народа и европске цултуре, додавши да Матица српска чини то и данас.

Fellowship Нови Сад је међународни књижевни фестивал у оквиру Програма стручних скупова који креирањем међународне платформе омогућава домаћим писцима и издавачима да сарађују са страним уредницима, издавачима, преводиоцима и писцима. Програм Стипендија – Програм стручних скупова који омогућава књижевним стручњацима из целог света да упознају своје српске колеге у својим областима, поделе идеје  и искуства и започну нове пројекте. Уз програм Министарства културе Републике Србије, значајан је при помагању превођења значајних дела српских писаца на светске језике.

Учесници првог Fellowship-а су: Андреј Блатник („Cankarjeva založba”) из Словеније; Ненад Баткоски („Bata Press”) из Северне Македоније; Maria Pau Roca („Agencia Literaria Carmen Balcells”) из Шпаније; V C Thomas („V C Thomas Editions”) из Индије; Janika Rüter („Suhrkamp”) из Немачке,док нам је из Турске дошло чак четворо учесника – Asli Tunç („Epsilon”), Aydanur Konez („Kalem Agency”), Muhammed Alparslan Demir („Kutu Publishing”) i Nermin Mollaoglu („Kalem Agency”).

Током преостала два дана, учесницима ће бити представљени домаћи издавачи: „Академска књига”, „Дерета”, „Геопоетика”, „Креативни центар”, „Лагуна”, „Чаробна књига”, „Чигоја”, „Блум” и „Танеси”, а као што је у свету уобичајено – страним издавачима ће се током Fellowship-а представити и једни од најзначајнијих домаћих књижевника, међу којима је Владимир Пиштало, Горан Петровић, Владимир Кецмановић, Јасминка Петровић, Дејан Алексић, Владимир Табашевић, Енес Халиловић и Урош Петровић.

У организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански”, последњег дана Фестивала, 17. септембра, гости ће обићи Галерију Матице српске и Спомен-збирку Павла Бељанског, потом ће посетити „Град књиге”, који у Спортском и пословном центру Војводине организује Фондација Нови Сад – Европска престоница културе 2022, у оквиру програмског лука „Калеидоскоп културе”.

Покровитељи фестивала: Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Управа за културу Града Новог Сада.

Агенду Фестивала можете погледати ОВДЕ.

ИЗ МЕДИЈА:

Вијести 25 – Интервју са Андрејем Блатником: „Језик пресудно утиче на свијетˮ (8. 10. 2022. године)

Данас (22. 9. 2022. године)

РТС (17. 9. 2022. године)

РТС Културни дневник (16. 9. 2022. године)

РТВ Арт-ерија (15. 9. 2022. године)