Представљена трећа књига едиције „Интеркултуралност“/ Есеји Драгана Кујунџића

28.06.2016.

Програм у којем је представљена трећа књига из едиције “Интеркултуралност” – есеји “Из Интеркултуралности” аутора Драгана Кујунџића, професора на Универзитету Флорида, САД, одржан је у среду увече у Заводу за културу Војводине. Са аутором је разговор водила Александра Ђурић Боснић, главна уредница часописа “Интеркултуралност”.
“Ови есеји су настајали управо тако, обележени сваки пут уникалношћу тренутка у коме су настали, али мотивисани и изнутра увек већ подељени кретањем ка другом, у филму, филозофији, медијима, гео и онто политици, гео и хидро поетици, на неколико језика, у простору од Москве и Лењинграда, Ст. Петербурга и Париза, Лондона, Даблина, Новог Сада, Ланкастера, Београда, Дунава и Дрине, до Лос Анђелеса, Њујорка и Флориде, Мејна, и Мемфиса у Тенесију, Аустралије, Беча и овај предговор који пишем док гледам екран на следецем седишту на коме је блок натпис који прекида филмски програм (капетан авиона најављује турбуленцију)- прочитао је део из свог поговора Кујунџић, са опаском да је вероватно у животу провео више времена у авиону него у библиотеци.

Збирка есеја „Из Интеркултуралности” доноси нам својеврсно сажимање најактуелнијих тема из области интеркултуралних истраживања и теоријског дискурса посвећеног како сусрету и комуникацији међу културама, тако и њиховим евентуалним сукобима и конфликтима.
Драган Кујунџић, као дугогодишњи координатор Међународног савета часописа „Интеркултуралност“, испитује оно што у култури ствара али истовремено деструира, и што настаје управо из те етичке апорије немогућег избора. Та апорија чини да су све наше културе настањене идеолошким супстратима, сабластима, оним што култура каткад култивише и прорађује као баштину, али и истовремено елиминеше као стереотипне представе, предрасуде и обрасце. У том смислу и проблематизоване теме колективних идентитета, култура и насиља, лица и наличја интеркултуралних дијалога, расизма, нацизма и ригидних идеолошких узурпација културе.