Потписан Протокол о сарадњи Културног центра Војводине „Милош Црњански” из Новог Сада и Института за књижевност и уметност из Београда

У Институту за књижевност и уметност јуче је потписан Протокол о сарадњи између ове институције и Културног центра Војводине „Милош Црњански” из Новог Сада.

Ове две институције су сарадњу успешно почеле већ током прошле године када су заједно у јуну месецу организовали, током 46. Књижевних сусрета „Милици у походе” научни скуп инспирисан животом и делом Милице Стојадиновић Српкиње: „Постајање ауторком”, што је резултирало и објављивањем истоименог Зборника научних радова са тог скупа.

 

„Драго ми је што се сарадња са Културним центром Војводине ‘Милош Црњански’ и нашег Института конкретизовала у објављеном и изузетно лепом зборнику „Постајање ауторком”, у којем се налазе научни радови са скупа одржаног у оквиру 46. Књижевних сусрета „Милици у походе”. Наша колегиница Жарка Свирчев, која је  уредила зборник и била задужена за организацију и реализацију тих активности, успешно их је завршила и зборник је изузетног и садржаја и изгледа. Потписали смо овај Протокол о сарадњи да институционализујемо оно што је већ урађено и да направимо темељ за, не сумњам, обострану корисну сарадњу која ће уследити”, истакао је др Бојан Јовић, директор Института за књижевност и уметност.

Поводом потписаног Протокола, мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански” изјавио је:

 

 

„Културном центру Војводине ‘Милош Црњански’ посебно је драго што смо у прошлој години [која је за нас била златна када је издавачка делатност у питању, јер смо објавили 35 појединачних публикација] почели сарадњу са Институтом за књижевност и уметност из Београда. Као кровна установа културе у Војводини, не потписујемо протоколе како би они остали само формални, већ их потписујемо како бисмо овенчали нашу суштинску сарадњу са институцијама. Тако већ интензивно, на обострано задовољство, сарађујемо са Библиотеком града Београда, Народном библиотеком Србије и бројним другим институцијама. Квалитету наше књижевне манифестације „Милици у походе”, чија је традиција дуга, неизмерно је допринела управо наша сарадња са Институтом за књижевност и уметност, јер смо заједничким снагама организовали научни скуп о Милици Стојадиновић Српкињи и научнице су, поводом њеног живота и дела, стручно разматрале проблем женског ауторства у историји наше књижевности”, истакао је Шапоња и додао да ће ове две институције сарадњу наставити већ ове године. У плану је заједничка организација научног скупа о „Младој српској прози у историји српске књижевности”.

Овај научни скуп насловљен је као „ROGUES AT THE LIBRARYˮ, а на њему ће радити Снежана Савкић из Института и Жаклина Дувњак Радић из КЦВ „Милош Црњански”. Скуп ће бити организован поводом четири деценије младе српске прозе и окупиће значајне изучаваоце постмодерне књижевности и овог књижевног феномена, као и писце – некадашње младопрозаисте.

Зборник „Постајање ауторком” уредиле су Жарка Свирчев и Гордана Нонин, а у текстовима обједињеним у њему истражују се стратегије путем којих су списатељице конституисале и афирмисале женско ауторство у српској култури у 19. и почетком 20. века.

Прва промоција Зборника „Постајање ауторком” биће организована 11. марта 2023. године на Новосадском сајму књига, који ове године обележава 100 година постојања.

„Предмет истраживања у радовима у овом зборнику управо су сукоби, стереотипи, подвојености, пребивања ауторки у лиминалним просторима, али и њихови непрекидни преображаји и перформирања, изневеравања и прекорачивања постављених граница. ‘Постајање ауторком’ у српској култури један је од формативих наратива (женске) књижевности који протејски искрсава на различитим местима – језичком искуству, жанровским оквирима, тематским меандрима, наративним решењима, те у њиховом позиционирању у књижевном пољу и осмишљавањима иновативних видова деловања. Да је реч о конститутивним чиновима женске књижевности показују и досадашња истраживања овог феномена”, истиче Жарка Свирчев.

У Зборнику „Постајање ауторком – освајање женског ауторства у српској култури” своје радове су објавили: Станислава Бараћ, Јелена Милинковић, Зорана Симић, Јован Букумира, Јелена Лалатовић, Татјана Росић, Моника Бала, Кристина Стевановић, Соња Веселиновић, Жарка Свирчев, Ана Коларић и Ирена Ћировић.

Проф. др Магдалена Кох сматра у својој рецензији да је предмет истраживања у овом Зборнику јако интригантан проблем историје, традиције, формирања индивидуалних и групних стратегија српских списатељица у вези са осмишљавањем женског ауторства у историји књижевности. „Тај нови истраживачки приступ и размишљање о фигури ауторке – како се показало овом књигом – има велики научни потенцијал и на један освежавајући начин може да отвори још шире видике за нова проучавања женског ауторства”, истиче она, а проф. др Владислава Гордић Петковић сматра да је Зборник „Постајање ауторком” окупио теоретичарке које методолошки доследно осмишљавају и анализирају појам женског ауторства, његових стратегија деловања и видова афирмације у српској култури од деветнаестог до почетка двадесетог века. „Ова публикација пружа још један важан и јасан пример колико су за разумевање идентитета као производа интеракције разнородних фактора неопходна проучавања књижевног текста и публицистичког искуства”, истиче др Владислава Гордић Петковић.

Овом приликом, представници Културног центра Војводине „Милош Црњански” су уручили пола тиража Зборника са научног скупа „Постајање ауторком” суиздавачима.

Директор ИЗКУ Бојан Јовић и Жарка Свирчев

Директор ИЗКУ Бојан Јовић и Жарка Свирчев