Сарадња Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ са Русинском матицом у Србији

Главни културни програм којим ће свечано бити отворен Светски конгрес Русина у Новом Саду, у августу месецу ове године, биће одржан у Културном центру Војводине „Милош Црњанскиˮ, договорено је данас на састанку између представника Русинске матице у нашој земљи и директора Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ Ненада Шапоње.

Светски конгрес Русина, који се одржава сваке друге године у једној од држава света, ове године биће организован по трећи пут, у Републици Србији, а град домаћин је Нови Сад.

У трочланој делегацији из „Руске маткеˮ (Русинске матице у Србији) која је данас посетила Културни центар Војводине били су: Михајло Фејса, професор са Одсека за Русинистику Филозофског факултета у Новом Саду, уједно и председник Организационог одбора Конгреса и Наташа Перковић. Састанку је присуствовала и др Валентина Чизмар, која је задужена за координацију између организационог одбора Конгреса и Културног цента Војводине „Милош Црњанскиˮ.

Чланови делегације су истакли да ће Конгрес бити одржан током три дана у Новом Саду, од 17. до 19. августа 2023. године. Такође, да ће два пленарна заседања конгреса бити одржана на Филозофском факултету у Новом Саду, као и међународна научо-стручна конференција са темом: „Русинистика – данас и у будућностиˮ. Заједнички културни програм учесника конференције биће одржан у Српском народном позоришту, где ће се свака чланица држава учесница представити својим културним програмом.

Договорено је да централни програм културног садржаја на дан отварања и током одржавања Светског конгреса Русина у Новом Саду буде одржан управо у Културном центру Војводине „Милош Црњанскиˮ.  Од 17. августа, у галерији ове институције  биће најпре отворена изложба слика Владимира Њарадија, од 18 часова,  а потом  ће бити одржано поетско вече на којем ће учествовати двадесет русинских песника из различитих земаља, укључујући и домаћине.

„Изузетно нам је задовољство што ћемо сарађивати са Матицом русинском и да ћемо као кровна институција културе бити домаћин програма у којем ће се представити бар део богате и значајне културе Русина, не само наших из Војводине, већ из целог света. И овај програм ће, између осталих, показати колико Културни центар Војводине свакодневно спроводи своју мисију умрежавања различитих култураˮ, изјавио је овим поводом Ненад Шапоња.

Гости Светског конгреса Русина долазе из разних држава, тј. из Мађарске, Чешке, Пољске, Украјине, Канаде, Америке, Хрватске, Словачке, Руминија, као и из Србије.