САОПШТЕЊЕ са седнице жирија за књижевну награду „Милица Стојадиновић Српкиња” – УЖИ ИЗБОР

У Културном центру Војводине „Милош Црњански” одржана је прва седница Жирија за доделу књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкиња”. Седници су присуствовали: др Зоран Ђерић (председник), Фрања Петриновић и др Драгана В. Тодоресков.

На овогодишњи Конкурс за књижевну награду „Милица Стојадиновић Српкиња” је у року – од 1. до 30. септембра – стигло 30 збирки поезије. Чланови Жирија су једногласно констатовали да се никада до сада – од 2009. године, откад се Конкурс спроводи по пропозицијама да се награда додељује као јавно признање песникињи, за књигу поезије објављене на српском језику, између две песничке манифестације „Милици у походе” – није десило да Конкурс буде толико успешан као ове године. Под тим се не подразумева само број пристиглих књига, већ и то што су књиге доставили најрелевантнији издавачи поезије на нашем тржишту, као и то што се у конкуренцији нашло неколико песникиња које су већ дуги низ година ауторке изузетних збирки поезије, али и неколико младих песникиња, од којих има и оних са првом збирком поезије, које су све изузетно високог квалитета. Стога се Жири одлучио да ове године прво одреди ужи избор, затим најужи избор, а тек потом донесе коначну одлуку о овогодишњој лауреаткињи најбоље збирке поезије.

После разматрања, донета је једногласна Одлука да у Ужи избор за књижевну награду „Милица Стојадиновић Српкиња” за 2023. годину уђу:

  1. Снежана Минић, „Мртва природа са цвећем”, Архипелаг, Београд, 2022;
  2. Марија Кртинић Вецков, „Зазидана”, ИК „Прометеј”, Нови Сад, 2023;
  3. Нина Живанчевић, „Једини извор светлости”, Културни центар Новог Сада, Нови Сад, 2023;
  4. Марија Радић, „Непристајање”, Архипелаг, Београд, 2022;
  5. Снежана Николић, „О чему шумови преносе различите истине”, Агора, Нови Сад, 2022;
  6. Мирјана Булатовић, „Сви путеви воде у небо”, Балканија, Нови Сад, 2022;
  7. Бојана Стојановић Пантовић, „Низ кичму година”, Народна библиотека „Стефан Првовенчани”, Краљево, 2022.

Поред овога, Жири жели да скрене пажњу јавности на то да су се квалитетом својих збирки поезије издвојиле и: Сунчица Радуловић Торбица, Неда Радосављевић, Горица Радмиловић, Миланка Благојевић, Ивана Миланков, Сузана Џувер и Тијана Саватић.

Седница за Најужи избор је заказана за понедељак, 16. октобар 2023.