Звуци импровизације

У оквиру програма „2К+“ који се бави промоцијом уметничке музике 21. века, у понедељак, 20. маја је у просторијама Културног центра Војводине одржан концерт швајцарског трија „ККБ“. Овај трио је и пред новосадском публиком показао да је брилијантан у стварању суптилне електроакустичне музике. Измешаност акустичних извора и електронике произвели су апсолутну непредвидљвост док се у исто време уживало у појединачним звуцима које је извео трио којег чине Ханс Кох, бас кларинет, Јонас Кохер, хармоника и Гауденс Батру, електроника. Њима се, у другој половини концерта придружила пијанисткиња Марина Џукљев.

Ханс Кох прекида своју успешну каријеру у пољу класичне музике и постаје једним од најиновативнијих имена импровизоване музике у Европи. Његов дијапазон сарадњи сеже од Сесила Тејлора до Фред Фрита, током осамдесетих година. Подједнако успешно гради своју каријеру композитора, али и кроз бројну филмску музику, као и радио драме. Од деведесетих имплементира електронику и на тај начин обогаћује звук кларинета и саксофона, служећи се семпловањем, секвенцером и лаптопом. Перманентно радећи на свом јединственом вокабулару и звуку, Ханс је постао јединствен глас на сцени савремене музике.

Јонас Кохер је хармоникаш и звучни уметник. Његов рад истражује поља слушања, простора и перцепције интегришући различите врсте елемената случајности. Јонасов специфичан приступ инструменту укључује истовремено физички аспект и редукцију материјала, високу прецизност и насумично свирање. У фокусу му је рад који се базира на процесу и нестабилним ситуацијама.

Као звучни уметник објављује дела која је крећу на размеђи компонованог театра, инсталације и концертних комада. Редовно сарађује са именима попут: Мајкл Донеда, Ланц Џоук, Аксел Дорнер, Ханс Кох, Жак Демијер и другим.

Гауденс Батру (електроника, компјутер) започиње своју каријеру као пијаниста, бавећи се савременом класичном музиком. Последњих двадесет година наступа на електроници у пољима експерименталне и импровизоване музике.

Поред актулених соло пројеката, познат је по свом раду у дуу „Strøm“, али и кроз дуа са Јонасом Кохером, Хансом Кохом и трију Кохер-Кох-Батру.

Сарађује са бројним уметницима, од којих се издвајају: Кристоф Курцман, Каи Фагашински, Моришиге Јасумуне, Иља Белоруков, Стротер Инст.