Програм 2К+ је пројкат који се бави промоцијом уметничке музике 21. века, кроз концерте у оквиру којих ће бити представљена нова дела домаћих и страних аутора, окупљани различити ансамбли. У претходне три године пројекат се одржава као перманентни антифестивал у оквиру кога су организовани наступи различитих варијанти окупљеног ансамбла „2К+“, Дејвида Фенесија, Ђорђа Марковића, Пјера Бастијена, ансамбала „Елижн“, „Пре-арт солисти“ и „Студио 6“, флаутистикиње Марије Пилиповић. Српску премијеру доживело је преко 30 композиција, међу којима композиције Каије Саријахо, Еноа Попеа, Клауса Ланга, Мортона Фелдмана, Џона Лутера Адамса, Корнелијуса Кардјуа, Дејвида Фенесија, Хозеа Марије Санчез-Ведруа, Ричарда Берета, као и неколицине домаћих аутора чије су композиције и писане за ову прилику. Учествовало је више од 150 извођача на 25 концерата, као и композиторска радионица Дејвида Фенесија и предавање виолисте Димитриоса Полисоидиса о савременим извођачким техникама на гудачким инструментима.

Програм је и за 2019. замишљен као концертна година у којој би се одржало неколико наступа савремене, електронске и електро-акустичке уметничке музике, у складу са могућностима КЦВМЦ. Организовали бисмо премијерно извођење на овим просторима композиције неког од европских композитора, концерте савремене музике страних састава, концерте неких од домаћих састава чије деловање се ових година искљичиво оријентише на промовисање савремене музике у складу са финасијским и организационим могућностима. Осим тога предвиђена су и гостовања страних ансамбала.

За опширније информације кликните овде

Руководиоци пројекта:

Светозар Нешић, координатор организације програма у области музичког, музичко – сценског и мултимедијалног стваралаштва и Драган Илић, сарадник за унапређење делатности установе културе у области општих и међународних послова.