Промоција „Сабраних дела Бранка Миљковића” у оквиру програма „У фокусуˮ

Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ, у сарадњи са Нишким културним центром, организоваће промоцију „Сабраних дела Бранка Миљковића” у оквиру програма „У фокусуˮ, 2. децембра, са почетком у 18 часова, у холу наше институције (Војводе Путника 2).

У програму ће учествовати Горан Максимовић, главни уредник издања, Горан Станковић, приређивач и др Луна Градиншћак, књижевна критичарка.

Уредник и модератор програма: Гордана Драганић Нонин.

О КЊИЗИ:

Oбјављивања издања „Сабраних дела Бранка Миљковића” je званично започетo фебруара 2015. године, потписивањем Протокола о објављивању „Сабраних дела Бранка Миљковића” између Града Ниша, Филозофског факултета у Нишу, нишког Народног музеја и Народне библиотеке „Стеван Сремац” и Нишког културног центра, као извршног издавача.

Значај новог издања огледа се у томе што ће то бити прво издање комплетног опуса Бранка Миљковића први пут после 1972. и тадашњих Сабраних дела у издању „Градине”. Томови ће обухватити целокупну поезију Бранка Миљковића, његову преводилачку, критичарску и есејистичку делатност, као и теоријско-критичарски том и том документарне грађе.

У научном књижевно-историјском раду неминовно долази до кашњења и пробијања рокова, што се догађало приликом рада на до сада објављеним и припремљеним томовима. С друге стране, резултати таквог рада су, показало се, трајне и изузетне вредности. Примера ради, други том, који је приредила Јелена Младеновић, асистент на србистици Филозофског факултета у Нишу, садржи и више од 50 необјављених и непознатих или до сада недоступних песма Бранка Миљковића, углавном из личних и мање познатих архива и књижевних заоставштина. Такође, трећи том садржи и до сада необјављене есеје Бранка Миљковића и исправља необично велики број грешака и пропуста (коректорских, лекторских, приређивачких…) у сабраним делима из 1972. године. Трећи том је приредила проф. др Снежана Милосављевић Милић, професор на србистици Филозофског факултета у Нишу.

У приређивачком одбору су проф. др Горан Максимовић, професор Филозофског факултета у Нишу и Горан Станковић, књижевник и уредник Нишког културног центра, добитник награде „Бранко Миљковић” за 1999. годину. Сваки од шест предвиђених томова има посебне приређиваче. Aутор ликовног и графичког изгледа је Драган Момчиловић, сликар и дизајнер из Ниша.

Први том издања „Сабраних дела Бранка Миљковића”: „Поезија I”, који обухвата Миљковићеву поезију објављену у књигама „Узалуд је будим”, „Смрћу против смрти”, „Порекло наде” и „Ватра и ништа” објављен је у првој половини 2016. године. Приређивач је др Милан Алексић, доцент Филолошког факултета у Београду. Предговор је написао проф. др Радивоје Микић, професор Филолошког факултета у Београду.

Друга књига, која је објављена средином 2017. године под називом „Песме II”, обухвата поезију Бранка Миљковића објављивану ван његових књига, из часописа, новина, листова и других извора. Приређивач је Јелена Младеновић,  асистент на департману за српску и компаративну књижевност Филозофског факултета у Нишу.

Трећа књига: „Есеји и критика”, која обухвата есејистику и критику Бранка Миљковића, објављена је 2018. године. Приређивач је проф. др Снежана Милосављевић Милић, професор на департману за српску и компаративну књижевност Филозофског факултета у Нишу.

Четврта књига: „Преводи”, која обухвата преводе и препеве Бранка Миљковића објављена је 2018. године. Приређивач је проф. др Јелена Новаковић, професор-емеритус Филолошког факултета у Београду.

Пета књига: „Преписка, интервјуи, документа” обухвата документарану грађу из заоставштине Бранка Миљковића и објављена је 2018. године. Приређивач је Јован Младеновић, виши кустос Народног музеја у Нишу.

Шеста књига: „Критика поезије”, која обухвата избор есејистичких и критичарских текстова о Бранку Миљковићу, појавиће се до краја 2019. године. Приређивач је др Александар Костадиновић из Ниша.

 

РЕЧ ПРИРЕЂИВАЧА:

„Значај новог издања „Сабраних дела Бранка Миљковића“ огледа се у томе што ће то бити прво издање комплетног опуса Бранка Миљковића, први пут после 1972. и тадашњих Сабраних дела у издању „Градине“. Књижевни и културолошки значај новог издања заснован је на неколико чињеница. Најпре, Бранко Миљковић је и данас веома читан песник, налази се у школској литератури, важан је део српске академске сфере и њених проучавања, постоји дуготрајна награда са његовим именом, школа, споменици, фама у јавности Потом, Миљковић је постао део јавног простора Србије, не само културне и књижевне сцене, његови стихови су ушли, макар као пословице, у политички и јавни говор. Његово дело постаје полагано део фолклора и усмене баштине, и сигуран сам да ће за сто година низови Миљковићевих стихова бити сматрани народним умотворинама. Назовимо то ‘анонимизацијом’ Бранка Миљковића.

Најпосле, после скоро пола века, пред читаоцима и јавношћу је практично целокупно дело песника и документи везани за њега, пружајући и читаоцима и књижевној јавности потпуни увид у обимно, слојевито, за Миљковићевих 27 година чак и обимно дело, не сводећи Бранка Миљковића само на врхунског песника већ га показују и као мислиоца, преводиоца, културног делатника, јавну личност и творца недокучивог универзума који данас упрошћено називамо ‘миљковићевским’.”

Горан Станковић

ИЗ МЕДИЈА:

Нови магазин (8. 12. 2022. године)

РТС Радио Београд 1 (2. 12. 2022. године)

РТВ Арт-ерија (2. 12. 2022. године) 

Градске инфо (2. 12.2022. године)

SЕЕcult (2. 12. 2022. године)