2K+ HoME ansambl

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski” organizuje 9. septembra 2023. koncert savremene elektroakustične  muzike u Novosadskom pozorištu – Újvidéki Szinház u 21 čas.

Koncert je novosadsko finale trogodišnjeg internacionalnog projekta House. Music. Europe. (HoME) i deo je permanentnog antifestivala savremenog zvuka 2K+.

2k+ ansambl izvešće pet kompozicija komponovanih od strane pet vrsnih evropskih kompozitora koji su aktivni na polju savremene klasične muzike i koji su javnim konkursom odabrani da budu učesnici projekta House. Music. Europe. (HoME).

Oficijelni naziv koncerta, koji će biti praćen scenskim i multimedijalnim elementima je „A moment to land”.

Program:

Marco Döttlinger / multistability studies / DECAY (2 semplera i bubnjevi)

Carlos Núñez-Medina / Voces del Hogar – vestigios y memorias (ansambl i tejp)

Julio César Palacio / My Home in the Mountains (elektronika)

Jug Marković / Nakraj sela, bas klarinet, violončelo (harmonika, udaraljke i 2 semplera)

Bálint Bolscó / Different Homes (klarineti, violončelo, harmonika, udaraljke i elektronika)

2K+ HoME ansambl:

Matija Raičević / klarineti

Darko Karlečik / udaraljke

Bojana Popovicki / harmonika

Dunja Crnjanski / klavijature

Duško Švonja / klavijature

Milica Svirac / violončelo

Jug Marković / elektronika

Konceptualni i scenski rad:

Franciska Éry / pozorišna rediteljka

Ricardo Castro Arceiz / interdisciplinarni umetnik i performer

Dunja Crnjanski / pijanistkinja i performerka

Ábris Gryllus / interdisciplinarni umetnik

Eva Maria Schaller / koreografkinja i performerka

Conny Zenk / transdisciplinarna umetnica

Projekat House. Music. Europe. (HoME) je ostvarena ideja trogodišnje saradnje četiri evropska kulturna entiteta koji se bave savremenom umetničkom muzikom i podržan je od strane EU programa Kreativna Evropa. Učesnici su Gryllus Kulturális iz Budimpešte, Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski” iz Novog Sada, Mixtur festival iz Barselone i Black Page Orchestra iz Beča.

HoME se realizuje kao inovativan pristup proizvodnje i promocije savremene muzike putem aktivnog učešća publike, i sastoji se od tri faze:

ZVUČNA INSTALACIJA

Posao je započet izgradnjom zvučne instalacije „Kućica” koja je napravljena učešćem 12 konkursno odabranih umetnika i stručnjaka iz IT & Art ima Binaura (BP) koji se bave kodiranjem, algoritamskim artom, eksperimentalnim interfejsom i interaktivnim okruženjima. Odabrani umetnici iz svake zemlje u trogodišnjem programu su kompozitori, elektronski muzičari i performeri/muzičari. Uz rad zvučnih umetnika, Kućica je vršila sonifikaciju publike, univerzalizujući njihovu priču kao zvukovnost, bez gubljenja govora kao nezaobilaznog izvora. Kućica je postala instrument za priču.

IZLOŽBE

Zvučna instalacija Kućica imala je turneju 2022. godine u svim partnerskim gradovima i unutrašnjostima, privlačila je raznoliku publiku u sebe i beležila govore koji su istovremeno softverski i umetnički transformisani u zvuk u realnom vremenu. Taj proces se zove sonifikacija. Nakon turneja, kreiranje zajedničkih kolektivnih izložbi je još jedan dogovoren način da se publici približi novi kosmos zvučnih manipulacija putem umetničkog i tehnološkog sadejstva kao i da se paralelno podstaknu razmišljanja o duhu doma kao takvog, kroz mrežu moguće i memorisane zvukovnosti. Tako su nastajali umetnički eksponati i/ili instalacije, polazeći od sonifikacije refleksija o kući kao domu i nastajale su za vreme i posle turneje Kućice.

KONCERTI

Četiri kamerna ansambla savremene umetničke muzike  iz Budimpešte, Beča, Barselone i Novog Sada izvešće pet kompozicija napisanih za klasične i elektronske instrumente i prikupljenu sonifikaciju. Kompozicije komponuju kompozitori koji su bili učesnici i kokreatori projekta u svim njegovim fazama.

Pozivamo vas na prvi u nizu, koncert u Novom Sadu u subotu 9. septembra 2023. u 21 čas.

Facebook:

https://fb.me/e/1nBoaWFw9

Instagram:

https://instagram.com/housemusiceurope?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Web:

https://www.housemusiceurope.eu