Отворен други Fellowship у Србији

Данас је у Матици српској отворен други по реду сусрет издавача у свету „Fellowship Novi Sad 20.23” који организује Културни центар Војводине „Милош Црњански”.

Представнике издавачких кућа и агенција из осам земаља, од Француске, Велике Британије, Финске, Пољске, Турске, Северне Македоније, Египта до Уједињених Арапских Емирата, поздравио је Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”, на чију иницијативу је прошле године и организован први овакав сусрет издавача у овом делу Европе.

Шапоња је поздравио госте који ће током три дана имати богат програм и бројне састанке са овдашњим издавачима и писцима у Новом Саду и Београду и том приликом им објаснио историјат и значај Матице српске и представио им „Летопис Матице српске”, најстарији књижевни часопис који у контунуитету излази од 1824. и следеће године обележава два века постојања.

Издавачима из света се обратио и Младен Весковић из Министарства културе Републике Србије и представио им програм подршке и грантова које Министарство културе има за превођење књижевних дела.

Током преподнева, издавачи су чули и презентације о нашој књижевности и познатим писцима које су изложили Милош Јоцић, са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и Снежана Савкић, из Института за књижевност и уметност из Београда.

Овакви програми стручних скупова омогућавају књижевним стручњацима из целог света да упознају своје српске колеге у овим областима, те могу да поделе идеје и искуства и започну нове пројекте. Уз програм Министарства културе Републике Србије, Fellowship је значајан при помагању превођења важних дела српских писаца на светске језике.

Већ сутра, у петак, учесници овогодишњег Fellowship -а из света, гости Културног центра Војводине „Милош Црњански” ће се у Народној библиотеци Србије сусрести са домаћим издавачима. Издавачке куће из Србије које ће представити своју делатност су: „Лагуна”, Креативни центар”, „Геопоетика”, „Академска књига”, „Чигоја”, „Блум”, „Прометеј” и „Пчелица”.

Током дана, гости ће обићи и Спомен-музеј нашег нобеловца Иве Андрића, а затим ће имати и сусрет са нашим писцима.

Учесник овогодишњег Fellowship-а у Новом Саду је и Дејан Трајковски, уредник издавачке куће „Прозарт медиа” и директор Међународног књижевног фестивала „ПРО-ЗА Балкан” из Северне Македоније, који је прокоментарисао важност оваквих програма у свету издаваштва и за културу једне земље.

„Fellowship је врста бизнис сусрета која је неопходна за једну државу која би волела да има достојно представљене њене писце у иностранству. Ми у Северној Македонији ћемо, ево, исто у септембру, имати наш јубиларни десети Fellowship. Лично сам био учесник на многим сусретима и по Европи и у Источној Азији и из искуства знам да су ове манифестације изузетно важне. На пример, ви овде у Новом Саду имате нека важна имена издавача са којима можда не бисте могли да закажете састанак у Франкфурту на Сајму књига. Када бисте и успели да закажете састанак, он не би трајао више од пола сата, а то је недовољно времена за било какву озбиљну причу јер за то кратко време ви ћете се изгубити у мору информација које тај уредник или агент добија на сајму књига. Друго, овде људи имају прилику да чују и виде историју града, културу Србије и да више чињеница сазнају о вашим писцима, јер је програм Fellowship-а у Новом Саду веома добро организован и пружа валидне информације које су издавачима неопходне. Једноставно, то је бизнис модел који се свуда у свету показао као веома практичан. Сада се Fellowship-ови организују и на великим сајмовима књига, али и као посебни догађаји. 

Резултати оваквих сусрета су бројни. Рецимо, сада, након десет година, неке од македонских писаца, захваљујући Fellowship програмима, заступају престижни агенти. То је, пре десет година, било незамисливо. До тада, писци у Македонији нису ни знали да постоје литерарни скаутови, па су неки од њих то повезали са оним да знају да у фудбалу постоје скаутови… Увек истичем да, ако Fellowship има само пет одсто удела у одлуци неког издавача да објави неког нашег аутора, Fellowship је успео. Јер Fellowship сам по себи никада није довољан. Он је део једне веће државне стратегије. Са овим Fellowship-ом, који је одлично организован, ви сте на добром путу ка успеху. Србија има грант програм за помоћ иностраним издавачима за преводе и издања домаћих писаца, представљате се на сајмовима по свету и сада са овим што сте почели и са Fellowship програмима, имате све полуге потребне како би се за ваше ауторе знало у свету и како би се њихове књиге објављивале у другим земљама.”

Сусрет се завршава у суботу, 9. септембра у Новом Саду, када ће гости моћи да виде изложбу књига наших аутора на енглеском језику у Дигиталном омладинском центру у Новом Саду, као и да виде документарни уметнички филм о једном од наших највећих сликара, Сави Шумановићу, „Светлост и сенке – и уметнике убијају, зар не?”. Овај филм продуцирали су Културни центар Војводине „Милош Црњански”, продукцијска кућа „Рамонда” и Фондација „Fashion Company” из Београда, а ово остварење, у режији Драгана Елчића, награђено је за само неколико месеци са 33 признања на филмских фестивалима у свету.

ИЗ МЕДИЈА:

Нови магазин (14. 9. 2023. године)

Нови магазин (14. 9. 2023. године)

Artfulliving (13. 9. 2023. године)

Нови магазин (7. 9. 2023. године)

Балканекспресрб.рс (6. 9. 2023. године)

РТВ Арт-ерија (5. 9. 2023. године)

Дневник (2. 9. 2023. године)

Новосадски репортер (31. 8. 2023. године)

Културе.рс (31. 8. 2023. године)