Баи Лин и др Владимир Пиштало у званичној посети Културном центру Војводине „Милош Црњанскиˮ

У званичној посети Културном центру Војводине „Милош Црњанскиˮ данас, 29. септембра 2023. године, били су Баи Лин, са Балканолошких студија Универзитета у Пекингу и др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, поводом разговора о будућој заједничкој сарадњи.

Баи Лин, кинеска независна новинарка и списатељица, овом приликом други пут је званично посетила нашу институцију. Претходни пут почетком године када је промовисала своју нову књигу „Привлачност граница: доживљај Југославијеˮ, говоривши о свом путопису и доживљају земаља бивше Југославије.

Баи Лин некада је била главни дописник одељења за културу Пекиншких вести. Она углавном пише културне извештаје и води дубинске интервјуе, а разговарала је са више од 120 писаца и научника у својој земљи и иностранству, укључујући добитнике Нобелове награде Петера Хандкеа, Алексијевичeву, Токарчукову и Памука. Ауторка је књиге „Двојно Време: Разговори са Западном Књижевношћуˮ.

Заинтересована је за јужну словенску културу и написала је низ чланака о Балкану за часописе и новине као што су „DU SHUˮ, „Flower Cityˮ, „OVSPACEˮ и „The Economic Observerˮ. Пре пандемије, провела је две године путујући кроз шест република бивше Југославије те је, као резултат тог пута, завршила и поменуту књигу „Привлачност граница: доживљај Југославијеˮ.

Данас ради на Балканолошким студијама Универзитета у Пекингу.