Девета трибина из циклуса „Дневник о Црњанском”, гост Владислава Гордић Петковић

Културни центар Војводине „Милош Црњански” у среду, 21. јуна 2023. у 19 часова организује девету трибину из циклуса „Дневник о Црњанском” на којој ће учествовати проф. др Владислава Гордић Петковић и др Настасја Писарев, уредница и модераторка програма.

Владислава Гордић Петковић је редовна професорка на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, и наша значајна књижевна критичарка, теоретичарка и преводитељка. Области њеног научног истраживања су савремена енглеска и америчка књижевност, студије рода, Шекспирово стваралаштво и дигиталне технологије у књижевности и образовању. Бави се историјом и теоријом књижевности, компаративним изучавањем српске и страних књижевности, пише књижевну критику и преводи са енглеског.

Ово је трећа овогодишња трибина из програма које ће културни центар у 2023. години посветити великом писцу, а акценат ће бити на „Роману о Лондонуˮ. Ова књига Милоша Црњанског отвара много питања и могућности тумачења, а аутор пред себе и читаоце поставља озбиљне изазове. Како се суочити са граничним ситуацијама сиромаштва, изгнанства и кризе идентитета?  Да ли је постојање и писање у два језика знамен космополитизма, проклетство или – илузија? Да ли класне разлике предодређују етичке изборе? Колико животе јунака одређују друштвена, политичка, статусна и психолошка питања голог опстанка? По чему се судбина Црњанског може поредити са судбинама књижевним и личним једног Хенрија Џејмса, Кафке, Џојса или Пруста? На крају, поставља се и питање због чега „Роман о Лондонуˮ није пасош српске књижевности у белом свету, а морао би то бити?

Серија трибина „Дневник о Црњанскомˮ се студиозно бави делом и животом овог великана књижевности кроз предавања и разговоре, а гости су најбољи познаваоци књижевног стваралаштва Црњанског, од професора, теоретичара и критичара, до писаца-савременика.

Програм ће бити одржан у просторијама Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ, Војводе Путника 2, Нови Сад.

 

Руководилац пројекта: др Валентина Чизмар

 

Добро дошли.