Добитници награда „Медијакулт“

Жири за награду „Медијакулт“ Културног центра Војводине „Милош Црњански“ је 18. новембра 2019. године, донео једногласну одлуку о добитницима награде „Медијакулт“: за ТВ емисију из области културе која се тематски односи на културни простор Војводине, а којом се афирмише и подржава креативно ТВ стваралаштво у области културе; а по први пут и специјалну награду „Медијакулт“ за ТВ емисију из области српске културе реализовану у региону и дијаспори.

 

Овогодишњи добитник награде „Медијакулт“ је Владимир Бајић, за ТВ емисију „Новосадски дани Ђуре Јакшића“ у продукцији РТВ Војводине, а специјалне награде „Медијакулт“ је Ђорђе Шибалин из Будимпеште (Мађарска), за ТВ емисију „Између неба и земље – сликар Милан Коњовић“ у продукцији МТВА, Будимпешта.

 

Жири је радио у саставу: Синиша Бокан, председник; Мирослав Стајић, члан и Јожеф Клем, члан.

 

Награде „Медијакулт“ ће бити додељене у среду, 4. децембра 2019. године у 13 часова у просторијама Културног центра Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2, Нови Сад.

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА за награду „Медијакулт“:

Емисија “Новосадски дани Ђуре Јакшића” аутора Владимира Бајића и редитеља Ненада Милошевића у продукцији Радио телевизије Војводине на савремен и оригиналан начин интерпретира животни пут Ђуре Јакшића и његове новосадске дане. За обраду теме, аутор је одабрао све популарнији хибридни жанр, такозвани играно-документарни филм или докудраму који комбинује жанр играног и документарног филма на начин да документарне податке и снимке употпуњује са глумљеним реконструкцијама стварних догађаја. Таквим ауторским приступом, комбиновањем објективних података са субјективним виђењем аутора, остварење постаје много динамичније, а добија и посебну едукативну компоненту. Целовито позитиван утисак употпуњује и добро осмишљени сценарио, као и одличан рад сниматеља и монтажера. Увођењем играних сцена којима дочарава просторе и догађаје из прошлих времена, у интеракцији са саопштавањем најпозванијих ауторитета институција у којима се чувају ликовна и књижевна дела Ђуре Јакшића, остварена је занимљива драматизација. Концепција аудиовизуелног садржаја је стилски уједначена, на високом професионалном стандарду. Одабрани и назначени фрагменти из опуса уметника су ритмички избалансирани са структуром садржаја информација, као и сценама играних реконструкција. Ово сведочанство о животу уметника је употпуњено односом поштовања од стране савременика, као и данашње генерације, посебно најмлађих. Тамо где прича почиње се и завршава – у простору Дунавског парка крај Ђуриног споменика, заокружујући садржај емисије.

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА за специјалну награду „Медијакулт“:

Емисија “Између неба и земље – сликар Милан Коњовић” аутора Ђорђа Шибалина је биографско сведочанство о животу и делу великана ликовне уметности. Пратећи развој његовог стваралаштва на пријемчив и оригиналан начин дочарава импулс израза Милана Коњовића. Одабир саговорника ствара уверење да су они и најпозванији да изнесу садржај и чињенице о лику и делу уметника са великим ауторитетом. Посебно се истиче казивање академика Мира Вуксановића, савременика и великог пријатеља Милана Коњовића, као аутентично и ново. Изазов за аутора емисије је свакако интерпретација ликовног дела и његова транспозиција у медиј ТВ слике, а овом задатку је аутор веома тачно и прецизно одговорио креативном интерпретацијом и решењима која су потпуно адекватна. Коришћењем историјске грађе филмског и фото материјала, оживљен и осветљен је дух времена у коме је стварао Милан Коњовић и фазе његовог опуса.