Концерт триjа „БеоГрац“

Серијал концерата камерне музике Културног центра Војводине „Милош Црњански“, наставља се у четвртак, 28. новембра наступом трија „БеоГрац“. Концерт почиње у 19 сати у Културном центру Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2. Улаз је слободан.

 

ТРИО БеоГрац

Ненад Митић – кларинет

Дарко Хорватић – кларинет

Маша Бабић – клавир

 

Програм:

Felix Mendelssohn: Konzerstück No. 2, Op. 144
Francis Poulenc: Sonata für zwei klarinetten
Armin Kaufmann: Concertino II, Op. 86
Franz Cibulka: Suite Nr. 2A – Arminische Tänze
Béla Kovács: Wochenende auf der Herrengasse ; Greetings from the Balkan
Charles Camilleri: Divertimento No. 1

 

Ненад Митић је рођен 1988. у Нишу где је завршио нижу и средњу музичку школу у класи проф. Витомира Митића, а потом и основне студије на Факултету уметности у Нишу у класи проф. Анте Гргина. Даље образовање је наставио на Универзитету за музику и примењене уметности у Грацу (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) где је завршио мастер студије кларинета, концертни смер, у класи проф. Штефана Шилинга, као и мастер студије камерне музике у класи проф. Маркуса Шена. Завршио је специјализовани курс за историјске инструмене у класи проф. Ернста Шладера, а додатно се усавршавао на мајсторским курсевима код еминентних педагога као што су: Сабине Мејер, Венцел Фукс, Рајнер Веле, Николас Кокс.

На међународном такмичењу „Даворин Јенко“ у Београду је 2009. освојио прву награду – лауреат у соло категорији, а на истом такмичењу, као и на међународном такмичењу камерних састава дувача у Панчеву је освајао прве награде са камерним саставима 2006., 2008. и 2011. године.

Био је члан Интернационалног оркестарског института Атергау (Internationales Orchesterinstitut Attergau – пројекат под покровитељством Бечке филхармоније) затим “El Sistema Europe” омладинског оркестра, Тосканског интернационалног омладинског оркестра из Фиренце (Tuscan International Youth Orchestra), Симфонијског оркестра младих Србије, Камерног оркестра “Кончертанте” и Омладинске филхармоније града Ниша. Био је стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије, Аустријске студијске уније (Österreichische HochschülerInnenschaft), града Ниша, Фондације Света Петка и НишАрт Фондације. Од октобра 2016. је стипендиста менторског пројекта Универзитета у Грацу и Штајерске шпаркасе банке (Steiermärkische Sparkasse). Добитник је похвалнице Њ.К.В. Престолонаследника Александра ИИ, специјалног признања Константинове стипендије и плакете „Доситеја“ Министарства за омладину и спорт Републике Србије.

Аутор је књиге „Die Klarinette in der Oper“ коју је објавила издавачка кућа Akademiker ferlag из Сарбрикена (Akademiker Verlag, OmniScriptum GmbH & Co), 2016. године. Друго издање књиге

„Die Klarinette in der Oper“ на српском језику (”Кларинет у опери”) је објавио Издавачки центар Факултета уметности у Нишу 2018. године. Од фебруара 2019. године је запослен као студентски сарадник на Институту за музичку педагогију Универзитета за музику и примењене уметности у Грацу.

 

Дарко Хорватић је рођен 1989. године у Новом Саду. Завршио је основну и средњу музичку школу “Исидор Бајић” у Новом Саду, у класи проф. мр Ђуре Петеа. Основне и мастер студије завршио је на Академији уметности Нови Сад у класи проф. мр Николе Срдића. Даље школовање наставља у Грацу на Универзитету за музику и примењену уметност, где завршава мастер студије кларинета у класи проф. Волфганга Клинзера, као и мастер студије камерне музике за дрвене дувачке инструменте у класи проф. Маркуса Шена.

Током свог школовања учествовао је на бројним републичким и међународним такмичењима и остварио високе резултате међу којима се издвајају: 3. награда на Међународном такмичењу кларинетиста у Кршком (Словенија, 2008), 3. награда на  Међународном такмичењу за кларинет “Антон Еберст” у Новом Саду (2017) и полуфиналиста на Међународном такмичењу за кларинет у Лисабону (Португал, 2013) и на Међународном такмичењу за кларинет „Саверио Меркаданте“ у Барију (Италија, 2013).

Усавршавао се на мајсторским курсевима еминентних професора као што су: Венцел Фукс, Сабине Мејер, Рајнер Веле, Бела Ковач, Жолт Сатмари, Мате Бекавац, Карел Донал, Игор Франтишек, Хорхе Монтиља, Силви Хју, Алоиз Брандхофер, Дарио Зингалес, Николас Кокс и многи други.

Поред многобројних солистичких и камерних концерата са различитим ансамблима у Србији и широм Европе (Грац, Будимпешта, Беч, Кијев, Љубљана, Бања Лука, Нови Сад, Београд, Ниш итд.) наступао је и као солиста са Филхармонијом „Hradec Kralove“ у Чешкој. Деловао је и на пољу савремене музике у оквиру фестивала „ Kyiev Comtemporary Music Days “ (Кијев), „Styriarte festival“ (Грац), као и на летњој радионици савремене музике у Новом Саду, у сарадњи са „Hochschule für Musik Hanns Eisler“, Берлин. Као оркестарски музичар наступао је са Вокално – инструменталним студијом „Орфелин“ и Фестивалским оркестром „Cantat Europa“ из Новог Сада, Универзитетским оркестром из Граца и оркестром академије Београдске филхармоније -„Филхадемија“ и притом сарађивао са диригентима као што су Фабрис Болон, Тамара Петијевић, Александар Марковић, Станко Шепић, Мартин Кершбаум.

Са дувачким секстетом „KUGether“ имао је бројне наступе у Грацу и снимао за Аустријску националну радио-телевизију „ORF“. Такође, бавећи се извођаштвом на историјским инструментима, остварио је и ЦД издање „Harmoniemusik aus dem Stift Kremsmünster “ у Аустрији.

Бивши је питомац Хуманитарног фонда “Привредник” у Новом Саду, стипендиста Удружења почасних пријатеља Универзитета за музику и примењену уметност у Грацу, као и стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије „Доситеја“. Од октобра 2018. године запослен је у Музичкој школи „Lieboch“, недалеко од Граца у Аустрији, као наставник кларинета и саксофона.

 

Маша Бабић (1990, Загреб) је одрасла у Београду где је завршила нижу музичку школу у класи проф. Љиљане Турлаков и СМШ Станковић у класи проф. Иване Јасић. Са 16 година је уписала ФМУ, а дипломирала је и завршила

мастер студије у класи проф. Лидије Станковић. Специјалистичке студије камерне музике завршава 2013. године у класи проф. Јасне Туцовић. Исте године одлази на трогодишње мастер студије из камерне музике у класи реномираног професора Чиа Чау (Chia Chou) а Универзитету у Грацу, где оснива трио “Соларис”, са којим активно наступа до 2016. године. Током школовања је често

наступала у својој земљи и иностранству (Италија, Француска, Енглеска, Румунија, Бугарска, Аустрија, Шпанија, Хрватска, Босна и Херцеговина). Њој је најдраже признање прво место на фестивалу у Марсеју (2008.) након кога је наступала у Букурешту, у Атенеум театру. Учествовала је као клавирски сарадник у Интернационалној оркестарској академији Стари град 2009 (Хвар) и као званични корепетитор Венди Макс (Wendy Max) курса за гудаче. Била је вишегодишњи стипендиста Фонда за младе таленте и наступала је више пута као клавирски сарадник хора

Браћа Барух и Јеврејског камерног оркестра. Била је члан разних камерних састава од којих би издвојила трио “Solaris”, “AkustHiK” и трио “Impressionato”. Усавршавала се на мајсторским курсевима Арбо Валдме, Владимира Стојнића, Мирјане Рајић, Лидије Бизјак,

Игора Ласка и на пољу камерне музике са члановима Менхетн гудачког квартета Куртисом Макобером,

Калвином Вјерсмом и Џоном Декстером, виолинисткињом Yeonju Jeong и пијанистом Кристофер Тејлор,

Андреас Војке, Стефан Гернер. Такође, наступала је у оквиру Сарајевског фетивала камерне музике и са

триом “Соларис” на првом фестивалу класичне музике у Пули 2016.

Од 2011. ради као корепетитор на гудачком одсеку у СМШ Јосип Славенски, а од децембра 2011. године

организује концерте камерне музике под називом “Мјузик ивент” на ком наступају студенти ФМУ-а у циљу ширења њихове концертне активности и упознавања средњошколаца са разноврсним репертоаром камерне музике. По повратку са студија из иностранства наставља да ради на дувачком и соло певачком одсеку и наставља да одржава активну сарадњу са колегама из Граца и Беча, те редовно наступа у иностранству. 2017. оснива са колегама уметничко удружење “КЛАССИКУМ” и са пројектом “Класика у посети” бивају један од 10 победника Центрифуга конкурса за 2017/2018.