Изложба „Пренос“ прилагођена слепим и слабовидим особама до 22. јуна

У оквиру програма излагачке делатности „Креативни простор у покрету“ Културног центра Војводине „Милош Црњански“, отворена је нова изложба у галеријском простору наше установе. Марија Јевтић Дајић је ауторка изложбе „Пренос идентитета и морфолошких карактеристика уметничких дела на тактилне 3D моделе за слепе и слабовиде“.

Марија Јевтић Дајић дипломирала је сликарство на Академији уметности у Новом Саду, мастер студије на истом смеру. Докторске студије на Природно техничком факултету у Љубљани под менторством професорице Хелене Габријелчич Томц. Сарадник је у настави у Високо техничкој школи струковних студија у Новом Саду. Активно излаже од 2009. Имала је више од 500 групних и самосталних изложби у земљама као што су Кина, Мађарска, Хрватска, Шпанија. У свом досадашњем раду бави се питањима пролазности, оностраног, а у последњих годину дана отвара ново поље и бави се реинтерпретацијом класичне уметности у дигиталну уметност.

О својој идеји и реализацији управо ове изложбе, Марија Јевтић Дајић истиче да изложени 3D модели, постављени на постаментима или окачени на зиду, на најбољи могући начин могу бити конзумирани од стране посматрача, и прилагођени су и слепим и слабовидим особама. Сваки од облика који слепа или слабовида особа дотакне, омогући ће да се има потпуна слика о њему: у односу сам на себе и у односу на друге облике око њега, тако да ће посетилац на крају целу слику моћи да препозна, да схвати о каквој слици се ради, о правцу, рукопису уметника, па на крају и целу изложбу.

Изложба „Пренос идентитета и морфолошких карактеристика уметничких дела на тактилне 3D моделе за слепе и слабовиде“ ће трајати до 22. јуна 2019. године у галеријском простору Културног центра Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2. Улаз је слободан, а изложбу можете погледати од 9 до 15 сати.

Фото галерија:

Видео са отварања: