Сарадња Културног центра Војводине и Културног и документационог центра Срба у Мађарској

Културни центар Војводине „Милош Црњански“ и Културни и документациони центар Срба у Мађарској потписаће у четвртак, 13. јуна 2019. године у Будимпешти Протокол о сарадњи у областима од заједничког интереса. У име Културног центра Војводине, Протокол ће потписати мр Смиљана Влајић, директор институције, а у име КДЦ Срба у Мађарској Милан Ђурић, в.д. директор.

Тим поводом, Културни центар Војводине „Милош Црњански“ организује концерт кларинетисте Александра Тасића и гитаристе Зорана Крајишника који ће бити одржан у Текелијануму у Будимпешти, Мађарска.

PROGRAM:

E.Denissow: Sonata, za klarinet solo
-Lento,poco rubato
-Allegro giusto

J.K. Mertz: Elegie, za solo gitara

 1. Schubert:Sonata in a “ Arpeggione”
  -Allegro moderato
 2. Neumann: Serenada za klarinet i gitaru op.5
  -Serenade
  -Polonaise
 3. Di Marino: Svita III za klarinet i gitaru
  -Milonga
  -Interlude
  -Tango
  -Humoresque
 4. Duarte: Un Petit Jazz, op.92, za flautu i gitaru (Arr. A. Tasic)
  -Three
  -Four
  -Five and Six
  -Twelve

Зоран Крајишник

Са само 16 година Зоран Крајишник (Сарајево,1968), гитариста, снимио је своју прву самосталну ЛП плочу за сарајевски Дискотон. Прве подуке из гитаре добио је у Сарајеву, Дипломирао је и завршио магистарске студије на Факултету музичке уметности у Београду (класа проф. В. Огризовић). Од 1996-1998. године  био је студент престижне Солист-класе проф. L. Triera на Royal Danish Music Conservatory у Копенхагену (Данска). Добитник је награда на бројним такмичењима и фестивалима: Интернационално гитарско такмичење Волос (Грчка, 1981, 1986, 1988), Реканати (Италија, 1982, 1983, 1984),  специјалне награде за најуспешнијег учесника  Међународног такмичења у Ливорну (Италија, 1984), затим друге награде на такмичењу M. Giuliani у Барију (Италија, 1990), и друге награде (прва није додељена) на такмичењу F. Sor у Риму (Италија,1995). Наступао је као солиста или са симфонијским оркестрима широм земље и света .Велики број солистичких и концерата у камерним формацијама одржао је  на чувеним фестивалима као што су Guitar Art Фестивал у Београду (2006, 2009,2015), КоторАрт (Црна Гора), НОМУС, Сарајевска зима… Снимио је ЦД у продукцији Swiss Record Company са Majom Le Roux-Обрадовић и Београдском Симфонијетом, ЦД Alba del Dia са флаутисткињом Лауром Леваи Аксин, солистички ЦД Хоризонти и ЦД Ben ritmato e deciso са кларинетистом Александром Тасићем са којим свира у дуу од 2007. године… Од недавно сарађује са Љиљаном Лишковић-сопран. Зоран Крајишник је редовни професор на Академији уметности у Новом Саду и Бања Луци. Покретач је GuitarFesta у Бања Луци. Један је од оснивача Асоцијације гитариста Србије. Од 2012. до 2015. године је вршио дужност декана Академије уметности Универзитета у Новом Саду.

Александар Тасић

Кларинетиста Александар Тасић(Врање, 1976) је један од најпроминентнијих кларинетиста своје генерације. Студије кларинета завршио је и магистрирао на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Николе Срдића. Усавршавао се код проф. Рикарда Моралеса (Julliard School of Music – Њујорк, САД), проф. Мајкла Колинса (Royal Academy – Лондон, Енглеска), проф. Мишела Арињона (Conservatoire Nacional Superier de Music – Париз, Француска) и Џима Огнибена – баскларинетисте Метрополитен Опере.

На такмичењима ученика и студената музике Југославије освајао је прве награде, а прву награду је освојио и 1998. године на такмичењу Музичке омладине Лауреати Орфеја. Универзитет у Новом Саду му је доделио Изузетну награду за уметничку делатност.

Као солиста наступао је са Фестивалским оркестром UBS Verbier Festival Orchestra (Швајцарска), Филхармонијом Новосибирска, Симфонијским оркестром Академије уметности из Новог Сада, Уметничким ансамблом Станислав Бинички Војске Србије, Војвођанским симфонијским оркестром, Црногорским симфонијским оркестром, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Новосадским камерним оркестром, Жебељан оркестром, Гудачким оркестром Camerata Panonnica, на концертним подијумима широм Србије, региона и Европе.

Наступао је на значајним фестивалима у Србији и иностранству, као што су БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Међународна трибина композитора, Les Classiques de Villars (Швајцарска), Verbier Festival & Academy (Швајцарска), Reveries Musicales de Villars (Швајцарска), Y4Y – Банкок (Тајланд), Музички фестивал у Шлос Елмау (Schloss Elmau,Немачка), Котор-Арт и А-Темпо (Црна Гора), Охридско лето (Македонија), Granada Music Festival (Шпанија), Siena Summer Festival (Италија), Фестивал у Љубљани (Словенија), Мостарско Прољеће (БиХ) и Bregenzer Festspiele (Аустрија).

Од 2000-2006. године Александар Тасић је био соло кларинетиста UBS Verbier Festival Orchestra (Швајцарска) са којим је наступао у значајним концертним салама света, под палицом славних диригената као што су Џејмс Ливајн, Зубин Мехта, Кент Нагано, Волфганг Савалиш, Валери Гергијев, Клаудио Вандели и други. Од 2006. године стални је соло кларинетиста Verbier Festival Chamber Orchestra из Швајцарске.Од оснивања Verbier Festival Junior Orchestra 2013. године, ради као ‘coach’ и један је од селектора за кларинет и дрвене дувачке инструменте у том омладинском међународном оркестру.

Снимао је за телевизијске и радио станице у земљи и иностранству: РТС, BBC, ART TV, Nederland Radio4, Mezzo, Medici TV.

На Академији уметности у Новом Саду је редовни професор Камерне музике, а од 2016. године је професор кларинета на ФИЛУМ-у у Крагујевцу. Од 2007. године свира у камерном дуу са гитаристом Зораном Крајишником са којим је снимио ЦД Ben Ritmato e Deciso са музиком за кларинет и гитару. Био је члан жирија на многобројним домаћим и међународним такмичењима за кларинет и камерну музику.

Александар Тасић је представник чувеног произвођача опреме за дувачке инструменте, Вандорен (www.vandoren.com) из Француске, као и америчке компаније Royal (www.royal-musical.com) која израђује врхунске кларинете.