Програм ФОКУС ПЛУС

Среда, 13. децембар 2017. године у 19 часова

Завод за културу Војводине, Војводе Путника 2, Нови Сад

 

Књижевно вече посвећено Стевану Тонтићу,

поводом 50 година стваралаштва

 

Учествују:

Стеван Тонтић, песник, прозаиста, преводилац и антологичар

Михајло Пантић, књижевник и књижевни критичар

Гојко Божовић, књижевник, уредник и издавач нове збирке песама Стевана Тонтића „Христова луда“ / Архипелаг, 2017. године

Уредница програма: Гордана Нонин

УЛАЗ СЛОБОДАН!

 

О СТЕВАНУ ТОНТИЋУ

Рођен 1946. године, Стеван Тонтић је песник, прозаист, есејист, антологичар, преводилац с немачког. Пре Христове луде, објавио је књига дванаест песама, међу којима се налазе и књиге: Наше горе вук (1976), Тајна преписка (1976), Хулим и посвећујем (1977), Црна је мати недјеља (1983), Праг (1986), Сарајевски рукопис (1993), Благослов изгнанства (2001), Свето и проклето (2009).

Тонтић је превођен је на многе стране језике. Добитник је домаћих и међународних признања: Шестоаприлске награде града Сарајева, Шантићеве, Змајеве, Ракићеве, Кочићеве награде града Бањалуке, Антићеве, као и награде „Душан Васиљев“. У Немачкој су му додељене награда Баварске академије лепих уметности и награда града Хајделберга „Књижевност у егзилу“.

После вишегодишњег егзила у Немачкој (1993–2001, претежно у Берлину), вратио се у Сарајево, где је живео као професионални књижевник до маја 2014, када се настанио у Новом Саду.

О НАЈНОВИЈОЈ ЗБИРЦИ ПЕСАМА СТЕВАНА ТОНТИЋА

Песме скупо плаћеног искуства

Нова књига песама Стевана Тонтића Христова луда управо је објављена у издању Архипелага у песничкој едицији Елемент.

– Христова луда је књига преиспитивања и свођења рачуна. Лирски субјект изнова проживљава и реконструише читав сопствени живот, увиђајући колико је он испуњен личним и историјским удесима, часовима узлета и часовима пада, најдубљим фасцинацијама и саживљавањем са чињеницама свакодневице и, на другој страни, сударом са непомеривим реалностима. Обележене наглашеним егзистенцијалним потенцијалом, нове песме Стевана Тонтића јесу песме искуства. Без истински проживљеног и скупо плаћеног искуства таквих песама не би било. Отуда књига Христова луда описује пун круг: од зрелости до сећања на светлости и трауме детињства, од смрти до љубави, од двоструко анатемисаног Спинозе до изабраног песничког племства, од драме певања до драме мишљења, од Христове луде затечене у негостољубивом свету до незаштићеног сведока као суме искуства ових несмирених, запитаних и интензивно дијалошких стихова – каже о новој Тонтићевој књизи Гојко Божовић, главни уредник Архипелага.