Концерт ансамбла HYACINTH

Серијал концерата камерне музике Културног центра Војводине „Милош Црњански“, наставља се у среду, 4. децембра 2019, наступом ансамбла HYACINTH. Концерт почиње у 20 сати у Културном центру Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2. Улаз је слободан.

  

HYACINTH АНСАМБЛ

 Александра Копић – флаута

Срђан Пауновић – саксофон

Валентина Ненашева – клавир

 

Програм:

Иван Божићевић: Spiritual mountain  за флауту, алт саксофон и клавир

Nino Rota: Tre duetti (обрада за флауту и сопран саксофон)

I Vecchio carillon: Allegro uguale II Vecchia romanza: Andante scorrevole III Il mulino: Allegro

Иван Бркљачић: Cutting edge за флауту, баритон саксофон и клавир

Giacinto Scelsi – Ko – Lho (обрада за флауту и сопран саксофон)

Andre Jolivet: Сонатина за флауту и кларинет (обрада за флауту и алт саксофон)

Guillaime Connesson: Techno parade (обрада за флауту, сопран саксофон и клавир)

Срђан Пауновић (1993) музичко образовање започиње у МШ „Јован Бандур“ у Панчеву у класи професора Дарка Арменског, а након завршене основне и средње музичке школе уписује основне студије на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Гордана Тудора. Након основних студија, школовање наставља на Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien, у Бечу, у класи светски познатог педагога Ларса Млекуша. Током студија, осваја бројне награде на међународним такмичењима. Полазник је мајсторских курсева најеминентнијих светских педагога.  Активно концертира као солиста и као члан бројних камерних ансамбала („Quattro temperamenti“, „Trio Les Nounours“, „Duo Look-us“, „Hyacinth duo“). Од 2017. започиње и свој педагошки рад у МШ „Јосиф Маринковић“ у Вршцу.

Александра Копић (1990) завршила је нижу и средњу музичку школу “Мокрањац” у класи мр Ане Богдановић Радић. Основне академске студије и мастер студије је уписала и завршила у класи професорке Лауре Леваи Аксин. Наступала је у концертним активностима током школовања али и као самостални уметник – као солиста, камерни музичар и члан оркестра у многим значајнијим салама. Учествовала је на многим такмичењима, и освојила бројне награде. Била је активни учесник многих мајсторских курсева и радионица код светски признатих уметника. У Бањалучкој филхармонији је ангажована на месту друге флауте и пиколо флауте. Добитник је многих признања и захвалница за стваралаштво и допринос култури и уметности. Бави се и педагошким радом и тренутно је наставник флауте у ШОМОВ “Барток Бела” у Ади.

Александра Копић и Срђан Пауновић основали су Hyacinth duo 2016. године у жељи да уобличе и публици представе своје заједничке афинитете према савременом стваралаштву и новом звуку, те се на њиховом репертоару великом већином налазе композиције XX и XXI века. Од свог оснивања, Hyacinth дуо је забележио низ успешних наступа у Србији као и у иностранству.

Валентина Ненашева рођена у Ташкенту (Узбекистан) , клавир је почела да свира са седам година. Основно и средње музичко образовање стекла је у Специјалној Музичкој Школи „Успенски“ у Ташкенту. Још као млада наступала је са оркестром Радио Телевизије Ташкент свирајући концерт Ј.С.Баха ф-молл као и концерт Ф.Шопена ф-молл.1996.године освојила је трећу награду на такмичењу младих пијаниста које се одржавало у Алма-Ата (Казахстан).

Такође гаји велику љубав према камерној музици и 1998. године добија стипендију „Про Корда Чембер Мјузик Скул“ под патронатом професора са Роyјал Мјузик Акедеми где је похађала курс камерне музике у класама Проф. Јамес Кирби (клавир) и Проф. Роберта Макс (чело), Исак Рашковскиј (виолина).

2000. године осваја прву награду на Републичком такмичењу.

Исте године је примљена у класу Проф. Ивана Гајана (ученика Станислава Нејгауза) на Академији Музичких уметности у Братислави. Током студија наступала је као солиста и камерни извођач. Такође, похађала је мајсторске курсеве код Јелене Рихтер , Владимира Овчиникова (РУС) ,  Алексеја Султанова (САД) .

2003. године одлази на усавршавање из предмета корепетиција на конзерваторијум Н.Римског-Корсакова у класу Проф.Ирине Богачеве (Петроград). После успешног завршетка основних студија уписује Магистарске студије у класи Проф. Ирис Кобал на Академији Уметности у Новом Саду.

У току  магистарских студија је радила као демонстратор класи Проф. Ирис Кобал, стручни сарадник – корепетитор  на катедри за дувачке инструменте и  стручни сарадник на катедри за клавир у класи Проф. Ратимира Мартиновића, а тренутно предаје облигациони предмет корепетиција на клавирској катедри  Академије Уметности у Новом Саду.

Као солиста концертирала је на музичким подијумима како у иностранству тако и у Србији . За РТВ снимила је композицију  «Ночни Гаспар»  Мориса Равела.

2012. године је успешно сарађивала са аустријским флаутистом проф. Др. Арт. Норбертом Гирлингером (Антон Брукнер Конзерваториум, Линц). Са посебним задовољством наступала је  са ТАЈЈ Квартетом и Љиљаном Љишковић (сопран).

2013. године основала и наступала са клавирским триом Валмаро заједно са Робертом Лакатошем (виолина) и Марком Милетићем (виолончело).

2017. године уписује докотрске студије из клавирског извођаштва у класи Професора Кемала Гекића.