Концерт дуа Кулушић

Серијал концерата камерне музике Културног центра Војводине „Милош Црњански“, наставља се у четвртак, 5. децембра 2019, наступом дуа Кулишић. Концерт почиње у 20 сати у Културном центру Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2. Улаз је слободан.

 

ДУО КУЛИШИЋ

 

Босиљка Кулишић Чавић – хармоника

Данило Кулишић – клавир

 

Програм:

Nikolaus Brass: Dialoghi d’amore III (2008)

Jaime Padros: Policromies, 3 Danses (1980)

Stephan Froleyks: Sechs Stücke für zwei Tasteninstrumente (Шест дела за два инструмента са диркама) (2009)

Урош Ројко: Five Tangos (1995)

Mayako Kubo: Vereinen – verneinen

 

Босиљка Кулишић Чавић је рођена у Босни и Херцеговини. После основног и средњег музичког образовања у Босни и Србији основне студије класичне музике наставља на Hochschule der Künste у Берну у Швајцарској у класи Teodora Anzellotti-a, а потом и  Мастер студије, Master of Arts in Performance и Master of Arts in Music Pedagogy на Hochschule у Луцерну у класи Anne-Maria Hölscher. Њен педагошки Мастер рад „Савремене звучне приче-компоновање у току наставе са децом“ бива оцењен највишом оценом. Као солисткиња и камерна музичарка изводи музичка дела из задњих пет векова са највећим интересовањем за савремену класичну музику као и дела наших савремених композитора и композиторки, међу којима је директно сарађивала између осталог са Tomi Räisänen, Mathias Spahlinger, Johanes-Maria Staud, Wolfgang Rihm и тиме  профилисала себе као музичарку отворену ка новом и неконвенционалном. Битна музичка искуства направила је сарађујуди управо са њима као и кроз рад са Симфонијским оркестром града Луцерна (CH), позоришном трупом La Fura dels Baus (ES), ансамблима: Ensemble Lunaire (CH/DE), Opera Taschino (CH), Bendorim (CH), Trombone Choir Gstaad (CH) и као креаторка и извођачица музике за „Les Miserables“, позоришну представу у продукцији Freilichtspiele Münsterplatz у Берну 2011 године.

 

Данило Кулишић је рођен 12.08.1998. у Зворнику, Република Српска, БиХ.  Средњу музичку школу „Исидор Бајић“ је завршио у Новом Саду, а сада је студент треће године на Академији уметности у Новом Саду у класи професорке Ирис Кобал. Током школовања је учествовао на републичким и међународним такмичењима где је освојио преко четрдесет првих награда: САД (Њујорк), Француска (Париз – Anton Rubinstein i Alexandre Scriabin), Италија (Болоња – Marco Fortini), Чешка Република (Ust nad Labem), Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија. Четрнаест пута је био апсолутни победник такмичења.  У мају 2014. наступио је у Карнеги Холу у Њујорку и уједно одржао и хуманитарни концерт у цкрви „Св. Сава“ у Њујорку.

Активно наступа са камерним ансамблом Кулишић, у ком, са својим сестрама Босиљком Кулишић Чавић и Љубинком Кулишић, изводе дела савремена музике.  Добитник је признања за успехе у 2008. години од Министарства просвете и културе Републике Српске, БиХ.  Добитник је награде „Доситеј“ Фонда за младе таленте Србије, за изузетан успех постигнут у 2012. и 2013. години.

Усавршавао се на мастер настави код проф. Andrei Ivanovitch, проф. Victoria Mushkatkol, проф. Кемал Гекић, проф. Арбо Валдма, проф. Igor Laszko, проф. Светлана Богино, проф. Александар Сердар, проф. Рита Кинка, проф. Ирис Кобал, проф. Валентина Ненашева и проф. Ђорђе Милојковић.