ПРЕМИЈЕРА: „Апотеоза Црњанског” (ораторијум на тему Црњанског), 21. децембра 2022. у СНП-у

Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ у сарадњи са Српским народним позориштем и Удружењем „Суматраˮ, за овогодишњу манифестацију Дани Милоша Црњанског организоваће изведбу ораторијума „Апотеоза Црњанскогˮ у режији Филипа Марковиновића.

Премијера ће бити одржана 21. децембра, у 18 часова, на Камерној сцени Српског народног позоришта!

„Ви знате да постоји теорија књижевна, да дела говоре сама за себе, да песник никада не би требало да тумачи себе, да књижевник не би требало да говори о себи, него да дела говоре. Ја се не слажем са тиме. Ја мислим да је прошлост једна тама пролазна и да књижевна дела не могу да говоре сама за себе. Једно су одговори прошлости, а друго садашњости.ˮ

Сценска поставка живота Милоша Црњанског у необичајеној форми (ораторијум), уз сарадњу са доказаним познаваоцима живота и дела Црњанског потврда је наведеног исказа самог писца, изазовни и занимљив начин укрштања живота и дела Црњанског, један од начина расветљавања животних контраверзи које су приписиване Милошу. редитељ ораторијума Филип Марковиновић, сигурно је један од режисера који могу завршити тај посао квалитетно и заинтригирати ширу јавност.

Овим пројектом увеличаћемо манифестацију Дани Милоша Црњанског и тако допринети очувању имена великог српског књижевника, једног од најзначајнијих стваралаца српске литературе 20. века, истакнутог песника, приповедача, романсијера и публицисте.

На сцени ће учествовати:

либрето: Зоран Ђерић;

аутор музике: Јасмина Митрушић

Соња Дамјановић, првакиња драме СНП-а;

Небојша Савкић, драмски уметник СНП-а;

Јована Ковачевић, сопран;

Тамаш Киш, баритон;

Оскар Ритер, клавирска пратња;

костими: Сташа Јамушаков;

израда маске: Дарко Ивановић;

Добро дошли!

ИЗ МЕДИЈА:

Дневник (21. 12. 2022. године)

Новости (20. 12. 2022. године)

021.rs (20. 12. 2022. године)

Seecult (децембар 2022. године)