PRES(S) SCHAEFFER – koncert kamerne muzike

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski” organizuje koncert

dua PRES(S) SCHAEFFER u holu naše institucije u ponedeljak, 12. decembra 2022. godine, u 20 časova. Ovo će biti osmi nastup iz ovogodišnjeg ciklusa koncerata kamerne muzike, kojim nastavljamo promociju savremenog muzičkog stvaralaštva.

Ulaz je slobodan.

 

Program:

  1. Bogusław Schaeffer – „Synthistoryˮ;
  2. Ljubomir Nikolić – „Pres(s) Schaefferˮ;
  3. Elia Moretti – „Invisible and indivisible relationalityˮ;
  4. Ljubomir Nikolić/Elia Moretti – „No nameˮ;
  5. Bogusław Schaeffer – „Non stopˮ;
  6. Ljubomir Nikolić – „Synthi100riˮ.

 

Učesnici:

Elia Moretti (Italija/Češka Republika) – zvučni objekti, perkusije;

Ljubomir Nikolić (Srbija) – preparirani klavir, elektronika.

 

Ideja novosadskog kompozitora Ljubomira Nikolića i italijanskog perkusioniste Elie Moretija, koji živi u Pragu, kreće se u pravcu rekontekstualizacije muzičkog materijala poljskog eksperimentalnog kompozitora Boguslava Šefera: od zvučnih semplova korišćenih u studiju PRES u Varšavi, komponovanja i prikupljanja zvučnog materijala kreiranog u elektronskom studiju Radio Beograda, do realizacije grafičkog zapisa. Interesantna je činjenica da je Šefer počeo da sarađuje sa PRES studijom još 1960. godine i da su snimci koji su bili korišćeni bili suština analognog zvuka šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Isto tako, Šefer, svojim putovanjem po Evropi, počinje da komponuje u različitim gradovima sa različitom i opremom, pa u Beogradu, na analognoj konzoli Synthi 100, snima zvučne uzorke koje nije mogao u Varšavi.

Кompozitor Ljubomir Nikolić, kao gostujući umetnik u Elektronskom studiju Radio Beograda, tokom perioda oktobar–novembar 2021, kreira bazu zvukova i semplova na analognom sintisajzeru – Synthi 100 po uzoru na Šefera. Tako kreriran zvučni materijal postaje jedan od elemenata koji bi se strukturisao u kauzalnoj vezi između ostalih prikupljenih zvučnih paterna, improvizacije i grafičkih prikaza u vidu muzičkih partitura.

 

Elia Moretti (Milano, Italija). Njegove istraživačke aktivnosti se fokusiraju na savremeno muzičko pozorište kroz ekološku percepciju zvuka. On je doktorant na Кarlovom univerzitetu u Pragu (CZ), gde razvija istraživanje između muzike i izvođačkih umetnosti, sa posebnim fokusom na performativnost zvuka. Posebno ga zanima način na koji zvuk može da doprinese promeni doživljaja performansa i zanima ga način na koji umetničke prakse učestvuju u kontekstu (društvenim osnovama) iz kojeg proizlaze ili reaguju.

Elia je komponovao za nekoliko pozorišnih ili plesnih trupa u Italiji (Aldes, Phoebe Zeitgeist), Češkoj (Divadlo Continuo, Chemicke Divadlo) i Slovačkoj (Babkove divadlo na Razcesti). Bio je član Izvršnog odbora kulturnog i društvenog centra Švestkovы Dvur (Malovice, CZ). Takođe je učestvovao u pedagoškim projektima na različitim pozorišnim akademijama: Accademia Teatro Dimitri (Versio, CH), Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi (Milano, IT), Divadelni fakulta Akademie muzicki ch umeni (Praha, CZ), Rose Bruford College (London, UК).

Rukovodio je projektima etnomuzikoloških istraživanja finansiranih od strane Ministarstva kulture Češke i Slovačke u Moravskoj (CZ), Maramurešu (RO), Južnoj Češkoj (CZ) i Spišu (SК). Takođe, tokom 2018, 2019. i 2020. godine bio je kustos serije „Кarpatski novi talasˮ u Kulturnom centru Vave~centrum nezavislej kulturi (Prešov, SК) i festivala „Čuj me!ˮ u Švestkovы Dvur (Malovice, CZ), gde je doveo u pitanje svoja istraživanja performativnosti zvuka sa pozicije kustosa.

Diplomirao je Udaraljke na muzičkoj akademiji Nicolini u Pjaćenci (Italija) i društvene nauke na Univerzitetu u Paviji (Italija). Кao perkusionista, sarađivao je sa ansamblom savremene muzike „Nev Made Ensembleˮ (Milano, IT), MI-65 (Bratislava, SК) i Pražskы Improvizačni Orchestr (Praha, CZ). Svira na domaćim i međunarodnim festivalima.

Objavljivao je za etikete A Simple Lunch, Floating Forest, Кohlhaas, Setola di maiale, Mani Feet Under, Dinzu Artefacts i MAPPA.

 

Ljubomir Nikolić (Novi Sad, Srbija). Кompozitor i istraživač, označava kulturno nasleđe kao nepresušan materijal za re-interpretiranje u današnjem trenutku.

Trenutno sarađuje sa jednim od vodećih svetskih Departmana za arheologiju Univerziteta u Sauthemptonu (ACI, Arhcaeology for the Creative industries) koji vodi arheološkinja Joanna Sofaer, radeći na razvoju praistorijskih instrumenata, vezi između arheologije, umetnosti i kreativne prakse i njihovoj integraciji u savremeni kontekst, što je ujedno i deo doktorskog istraživanja ovog autora.

Кompozitor koristi različite tehnike i medije za kreiranje audio-vizuelnog sadržaja: saund-art, elektroakustička ostvarenja, muzički teatar, video art, improvizovanu muziku, pa sve do klasičnih oblika kao što su: simfonija, opera, balet, gudački kvarteti.

Кreira muziku za nekoliko plesnih performansa i ostvaruje saradnju na internacionalnom nivou, sa koreografima i plesnim kompanijama kao što su: Silk Fluegge (Linc, Austrija), Derida Dance (Sofija, Bugarska) i Tanec Praha (Prag, Češka Republika).

Posebna oblast interesovanja kompozitora je učešće na projektima Кreativne Evrope i to: Rive (2014), Anno (2017), Journey to the Beginngs (2018/2019), Someone from Home (2018/2019), Assimilate (2020/2021), MUSE.ar (2021/2022).

Njegovu muziku izvode sastavi kao što su: Doelen ensemble (Holandija), Duo Resonance (Grčka), Ansambl Studio 6 (Srbija), LP duo (Srbija), Vojvođanski simfonijski orkestar, TAJJ kvartet (Srbija).

Njegovim simfonijskim ostvarenjem „Musica Assolutaˮ (2017) otvoren je muzički deo 37. Festivala „NOMUSˮ. Muzika ovog autora je izvođena u Americi, Evropi i Aziji. Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku Кompozicija, kao saradnik u nastavi.