„Гдје си био четрдесет и четвртеˮ, „Ла Представаˮ и DJ Морски

Дугогодишња сарадња Културног центра Војводине „Милош Црњански” и Истарске културне агенције на подручју размене савремених програма културе и уметности ове године одиграва се у „Bulevar Booksˮ-у, књижари која свира, а за нашу прилику постаје и биоскоп. Очекује нас целовечерњи филмски и музички програм.

Филмаџије, уметници и културни реализатори из Истре биће присутни и отворени за сусрете и разговоре.

Програм почиње у суботу, 10. децембра у 19.30 часова пројекцијом филмова „Гдје си био четрдесет четврте” и „Ла Представа”, а након тога, па до фајронта, наступа DJ Morski, пионир истријанског електронског звука.

Улаз је слободан.

Ф И Л М О В И

„ЛА ПРЕДСТАВА” (2022)

Трајање: 44 мин, играни, комедија.

Током рата, позоришна дружина Покрета отпора обилази претежно напуштена села и својим представама метафорички преноси истину о рату. Вођа дружине је Рино, талентовани глумац и авангардни драматург, оптерећен дилемама о смислу театра и уметности. Иако им је у непријатељском нападу изгорела позорница, те упркос неразумевању публике за њихову представу, Рино и дружина настављају своју мисију.

Режија, сценарио и монтажа: Тео Моросин, Ерик Ушић.

Ерик Ушић (1992) је коаутор фотомонографије о послератним графитима у Истри „Животе дамо Истру не дамо”, у издању Етнографског музеја Истре, аутор научних и стручних чланака, есеја и ликовних критика, члан Одбора научне конференције Street Art Фестивала у Љубљани (2022), те део организације „Водњан филм фестивал у Фажани филм фестивалаˮ. Коаутор играних филмова „The Girl in the Blue Dress” (2021, НВФВ) и „Ла представа” (2022, НВФВ).

Тео Моросин (1997) је један од организатора „Водњан филм фестивал у Фажани филм фестивалаˮ. Завршио је Рестартову школу документарног филма 2018. године. Иза себе као аутор има кратки документарни филм „Un quarto de secolo faˮ (2019, Рестарт), те два средњометражна играна филма „The Girl in The Blue Dressˮ (2021, НВФВ) и „Ла Представаˮ (2022, НВФВ). Осим тога, активно се бави и музиком у саставу „Тужниˮ.

 

„ГДЈЕ СИ БИО ЧЕТРДЕСЕТ И ЧЕТВРТЕ?”

Трајање: 38 мин, комедија.

Документарно-играни филм о скупини заљубљеника у airsoft, врсти спорта у којој учесници своје противнике елиминишу пуцајући из реплика оружја, користећи пластичне куглице као муницију. Но, не ради се само о „пуцачини”, главни ликови овог филма првенствено указују на важност историјског контекста који је незаобилазни део игре.

Осим реплике оружја, „еирсофтовци” користе костиме, аутомобиле и друге предмете како би до најситнијих детаља дочарали догађаје с краја Другог светског рата. Ови бескрајно забавни ентузијасти враћају се тако у детињство када је играње рата било део одрастања.

Режија: Младен Ђаковић.

Младен Mlaggio Ђаковић је снимио први документарни дугометражни филм „Змајеве линије”, који опширно говори о Светој геометрији у Истри, али и критички гледа на данашње отуђено технолошко друштво. То је први филм младих аутора Младена Ђаковића и Роберта Безбрадице, снимљен с минималним финансијским средствима, захваљујући великом ентузијазму и преданости, на локацијама Малог Светог Анђела, Мотовуну и другде у Истри и Ријеци. 2011. с Робертом Безбрадицом снима филм „Вода, мистериј живота”, а потом, као асистент режије и тумачећи неколико улога у самом филму, сарађује с Кристианом Колациом на филмском пројекту „Је летрика убила штриге?”.

М У З И К А

Марино Јурцан је током 80-их свирао бубњеве у „garage rockˮ бендовима, између осталих у „Messerschmittˮ (ХР), с којима је снимио албум „Foxxinˮ (1989). У 90-има свира у амстердамском бенду „Rudolph Dancerˮ (НЛ), те паралелно започиње DJ каријеру. Као DJ, један је од пионира гоа и психоделичног транце звука, те се временом интерес шири и на експерименталну, амбијенталну електронику, те „drum and bassˮ. Од 1995. покреће „Диско инферноˮ, емисију на ХРТ Радио Пули, специјализовану за електронску музику, која је с емитовањем завршила 2010. године. Од 2000. повремено продуцира музику под псеудонимом Морски, најчешће у тиму с другим музичарима, који се мењају, зависно од пројекта. Од 2020. има властиту емисију „Дубинаˮ, на „communityˮ радију, радио „Ројцуˮ, сваког дана од 14 до 15 часова.

За ову пригоду очекује нас free style deep&groovy electronic set by DJ Morski.

Продукција: Културни центар Војводине „Милош Црњански” и Истарска културна агенција.