Koncert kamerne muzike – Trio Helianthus

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski” organizuje koncert kamerne muzike u holu naše institucije u utorak, 6. decembra 2022. godine, u 20 časova. Ovo će biti sedmi nastup iz ovogodišnjeg ciklusa koncerata kamerne muzike, kojim nastavljamo promociju savremenog muzičkog stvaralaštva.

Ulaz je slobodan.

Program:

Dejan Despić – „… i druge pričeˮ („Knjiga bajkiˮ op. 32)

Jacques Ibert – 5 pieces en trio

Rick Sowash – „Impressionist Suite no. 2ˮ

Georges Auric – Trio

 

Trio Helianthus:

Robert Borbelj – klarinet

Veronika Antunović Marić – oboa

Nemanja Mihailović – fagot

 

—————

Veronika Antunović Marić. Obou je počela da svira sa 14 godina. Osnovnu i srednju muzičku školu završila je u Novom Sadu u Muzičkoj školi „Isidor Bajić”, u klasi prof. Žužane Egić. Upisavši se na Akademiju umetnosti u Novom Sadu od 1995. godine studirala je kod prof. Ljubiše Petruševskog i Vladimira Puškaša, a diplomirala kod prof. Gabora Dieneša (Budimpešta). U školskoj 1999/2000. godini bila je student na Muzičkoj akademiji „Liszt Ferenc” u Budimpešti, u klasi prof. Petera Pongraca. Magistarske studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi gostujućeg prof. Janoša Kemenja (Budimpešta).

Pohađala je majstorske kurseve eminentnih profesora oboe – Hana de Vrisa (Holandija), Lasla Hadadija (Francuska), Lenčeš Lajoša (Nemačka), Janoša Kemenja (Mađarska), Štefana Šilija (Nemačka) i Hansjerg Šelenbergera (Nemačka), kao i majstorskе kursеve iz kamerne muzike kod profesora Norberta Girlingera (Austrija) i Boštjana Lipovšeka (Slovenija). Tokom školovanja, pored mnogobrojnih uspeha na takmičenjima, izdvajaju se uspesi na Republičkom takmičenju u Beogradu 1995. godine i 1997. godine sa najvišim rezultatima.

Nastupala je na mnogim koncertima kao solista i kao član kamernih ansambala kod nas i u inostranstvu (Mađarska, BiH, Slovenija). Bila je član duvačkog kvarteta „Quaternion” . Kao član Vojvođanske omladinske filharmonije i Novosadskih solista ostvarila je niz nastupa u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Mađarska, Austrija, Nemačka). Godine 2004. je bila član Verbier Festival Orchestra iz Švajcarske, sa kojim je koncertirala širom Evrope i Bliskog Istoka, dok je 2010. godine ostvarila saradnju sa Maribor International Orchestra iz Slovenije. Predavala je obou u Muzičkoj školi „Vlado Milošević” u Banja Luci od 2001. do 2011. godine. Na mestu solo oboe Vojvođanskog simfonijskog orkestra je od osnivanja do danas. Takođe, intenzivno sarađuje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, orkestrom Orfelin, Simfonijskim orkestrom Makris, Zrenjaninskom filharmonijom i Subotičkim simfonijskim orkestrom. Od 2000. godine svira u Orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu kao solo oboista.

Veronika Antunović – Marić član je Novosadskog duvačkog kvinteta i trija Heroine Novi Sad. Jedan je od inicijatora i osnivača Festivala kamerne muzike u Novom Sadu prvog kao takvog.

 

Borbelj Robert. Rođen u Zrenjaninu 1977. godine, gde je i završio osnovno i

srednjoškolsko obrazovanje. Dalje školovanje nastavlja u Novom Sadu, gde 1996. upisuje Akademiju umetnosti, u klasi prof. Nikole Srdića.

Osvaja prve i specijalne nagrade na Republičkim i Saveznim takmičenjima muzičkih škola i Akademija ’95, ’97. i ’99. i I nagradu i stipendiju fondacije Yamaha za 2000. g.

Pedagoškim radom se bavio u muzičkoj skoli „Josif Marinkovic” u Zrenjaninu.

Učestvovao u radu orkestara: Subotička Filharmonija, orkestra Akademije umetnosti, Forte Fortissimo, gudača Svetog Đorđa, Gradskog duvačkog orkestra u Zrenjaninu, Zrenjaninska Filharmonija, Vojvodjanski kamerni orkestar, kvartet klarineta Klarinetizmo… 2000. g. počinje da radi kao I klarinetista orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gde se i danas nalazi. Član Vojvođanskih Simfoničara/ Vojvođanskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja do danas.

 

Nemanja Mihailović. Rođen je u Kovinu, diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. mr Mirka Isaeskog. Tokom školovanja osvojio je niz nagrada na republičkim takmičenjima i festivalima. Od 2008. je solo fagotista Orkestra Opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a od iste godine je i član Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Od 2019. član je Philarmonie Salzburg, Austria (šef-dirigent Lisi Fuchs).

Od 2010. do 2013. učestvovao je u projektima nemačko-skandinavske omladinske filharmonije, na koncertima u Velikoj sali Berlinske filharmonije i u Hamburgu. Od 2017, tri godine zaredom predstavio se na Međunarodnom muzičkom festivalu u gruzijskom gradu Telaviju, čiji je umetnički direktor čuvena pijanistkinja Eliso Virsaladze, a iste godine i kao solista i dirigent orkestra „Camerata Academica”. Bio je saradnik Umetničkog ansambla „Stanislav Binički” (na mestu solo fagotiste), sa kojim je nastupao i kao solista. Kao honorarni član svirao je u Simfonijskom orkestru RTS-a, takođe i u Vojvođanskom kamernom orkestru, Beogradskoj filharmoniji i još nekoliko ansambala iz zemlje i okruženja, s kojima i danas sarađuje. Kao član festivalskih ansambala učestvovao je na Bemusu, Nomusu, KotorArtu, Majskim danima muzike u Vranju i ClassicFest u Pančevu.

Jedan je od osnivača kamernog ansambla „NS Chamber” koji daje koncerte u različitim sastavima instrumenata i nastupa redovno na uglednom festivalu „NOMUS”.

Održao je nekoliko resitala u zemlji. Nastupao je u svim zemljama regiona kao i u Austriji, Nemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Kini, Italiji, Gruziji i drugim. Bio je polaznik majstorskih kurseva za fagot kod Mauricija Paeza (Izrael), Knuta Sanstevolda (Švedska), Žilbera Odana (Francuska), kao i za kamernu muziku kod Viole Mokroš (Nemačka), Norberta Girlingera, Boštjana Lipovšeka (Slovenija) i francuskog duvačkog kvinteta „Le Concert impromptu”. Pet godina od osnivanja, bio je član Novosadskog duvačkog kvinteta. Kao orkestarski muzičar nastupao je i uz poznate umetnike poput Najdžela Kenedija, Eliso Virsaladze, Romana Simovića, Sretena Krstića, Larsa Fogta i mnogih drugih. Dve godine bio je dirigent Big-benda Džez omladine Vojvodine, s kojim nastupa i kao vokalni solista na više koncerata u zemlji. Godine 2016. osniva sekstet „Čičini čvorci”, žanrovski džez/fusion performans, a koji se već naredne godine predstavio i na Novosadskom džez festivalu.