Отварање изложбе „Сликарска клепсидра Радула Бошковића“

У оквиру пројекта „Креативни простор у покрету“,  у петак, 18. октобра 2019.  у 18:00 у Културном центру Војводине „Милош Црњански“, биће отворена изложба Радула Бошковића под називом „Сликарска клепсидра Радула Бошковића“.

 Данило Вуксановић о сликарству Радула Бошковића каже: „Сликарство данашњице измиче општим одредницама и свако новонастало платно само је бледи анекс мноштву слика у дигиталном окулару којим се свакодневно служимо. Штафелајна слика ослања се на кичму миленијумског континуитета кога није лако измерити а ни занемарити. Тај континуитет је сложена прича о историји цивилизација унутар чијих се љуштура налазе драгоцености културе што их баштинимо. Део те богате културе неговања слике и ликовности видљив је и на најновијимделима вишестраног уметника Радула Бошковића.

У потрази за скривеним значењима одгонетања тајне времена, крије се, заправо, духовно/оперативни метод уметника мистичног призора слике, нарочито на платнима где је уметнут магритовски лик са шеширом и црним сунчаним наочарима, иза прозора у полусенци, или у самој сцени композиције, када има улогу (не)откривеног саучесника. Свако ко познаје Радула Бошковића брзо ће увидети о којој врсти уметности је реч. То је уметност опсене, игра што се одмотава на сцени и у стварном животу, непрестано и неумољиво, из дана у дан.

Мотиви устављеног театра на његовом сликарском фону осветљени су из више углова, попут снопова који се пробијају кроз густу загонетку Првородног греха, у алегоријском замаху сједињене љубави. Сликарски чин тако бива изједначен потезима боје које прекривају благу структуру рељефне површине како би нагласили пулс времена које никако да докучимо. Због свега споменутог, у овлашној тези митолошке збуњености, увек је могуће тражити плодоносне квалитете сликарства Радула Бошковића.

Упркос неуморном цурењу клепсидре.”

Улаз је слободан.

Радуле Бошковић је рођен у Новом Саду, 2. фебруара 1954. године. Школу за примењену уметност у Новом Саду, графички одсек, завршио је 1972. године, а 1978. године дипломирао на Факултету за примењене уметности у Београду, на Одсеку графике, у класи професора Бранислава Макеша и графику књиге код професора Богдана Кршића. Од 1979. године члан је УЛУВ-а (Удружење ликовних уметника Војводине). Живи и ради у Новом Саду. Бави се сликарством, графиком, сценографијом и графичким обликовањем. У Српском народном позоришту радио од 1981. као дизајнер и оснивач Дизајн студија, затим као уметнички директор Маркетинга, потом као директор Културног Центра Новог Сада и поново у Српском народном позоришту, као руководилац Промо центра. Члан Арт клуба Србије од оснивања и Удружења уметника Петроварадинске тврђаве „Ликовни круг“.

Фотографије и видео са отварања изложбе погледајте у галерији испод: