Отварање изложбе вајарке Теодоре Мијатовић

У оквиру циклуса програма „Креативни простор у покрету“ у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ ће у среду, 14. августа бити отворена изложба Теодоре Мијатовић. Изложбу ће у 18.30 сати отворити проф. доц Никола Мацура који о ауторки и њеном раду истиче:

„Рад Теодоре Мијатовић „Топлота“ за који је добила награду „Мали Принц“ показује зрелост ауторке у сагледавању простора, третману материјала и разради теме. Ауторка прави искорак од уобичајене скулпторске проблематике и инвентивним поступком ствара отиске уобичајених предмета, тањира и прибора за јело од полиестера који својом транспарентношћу и игром са светлом ствара никада до краја изговорене асоцијације. Сенке утиснуте у реплике утилитарних предмета су и сенке свакодневног живота, наслућени немир испод привида свакодневнице. Оваквим уметничким поступком ауторка је створила убедљиве целине које ступају у дијалог са простором посматрача“ – проф. доц. Никола Мацура

Биографија ауторке

Теодора Мијатовић рођена је 1994, године у Новом Саду где је завршила школу за дизај „Богдан Шупут“ смер ликовни техничар. Академију уметности у Новом Саду уписује 2014. године, департман ликовних уметности, студијска група – вајарство у класи професора Николе Мацуре.

У првој години основних академсих студија осваја награду за најбољи рељеф коју додељује катедра за вајарство. У трећој години осваја награду „Велики акт“ за најбоље постигнуте резултате у вајању акта у природној величини. На завршној години осваја награду за најуспешнији уметнички рад у уметничкој дисциплини вајање, којом је стекла право да излаже на изложби коју организује фондација „Мали принц“. На тој изложби јој је додељена награда за постигнуте врхунске резултате у области ликовне уметности. Током студија излагала је на више групних изложби у земљи и иностранству. Неке од тих изложби су Међународна изложба „Прва земља“ у Галерији „Фабрика“; „Casting of Bridges in Visegrad Area “ радионица ливења у металу и изложба радова на Академији уметности у Банској Бистрици; Галерија „Мацут“… Ово јој је друга самостална изложба.